Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο για δεύτερη ημέρα, λόγω των προσδοκιών ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, θα βελτιωθεί καθώς τα διυλιστήρια προσπαθούν να επιστρέψουν σε λειτουργία μετά από διακοπές λειτουργίας και καθώς το δολάριο εξασθένησε.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 17 σεντς ή 0,2% στα 83,20 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για τον Απρίλιο σκαρφάλωσαν κατά 19 σεντς ή 0,2% στα 78,10 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1% την Τετάρτη.

«Οι τιμές του πετρελαίου είναι ανθεκτικές μέχρι στιγμής, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να φαίνεται ότι στοχεύουν σε μια επανάληψη του υψηλότερου επιπέδου του έτους μετά το ράλι του Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG, προσθέτοντας ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις παρείχαν στήριξη.

«Τούτου λεχθέντος, τα κέρδη θα μπορούσαν να είναι κάπως περιορισμένα προς το παρόν, δεδομένου ότι η υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ από τα στοιχεία του API κατά τη διάρκεια της νύχτας οδήγησε σε κάποια αναμονή για τους αριθμούς της EIA που θα δημοσιευθούν μπροστά», πρόσθεσε ο Yeap.

Κατά 7,17 εκατομμύρια βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 7,17 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 16 Φεβρουαρίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τετάρτη. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν επίσης, ενώ τα αποθέματα αποσταγμένων καυσίμων μειώθηκαν.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού έχουν αυξηθεί εν μέσω διακοπών λειτουργίας σε μεγάλα διυλιστήρια που έχουν αφήσει τα ποσοστά χρησιμοποίησης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, αν και οι μονάδες επαναλαμβάνουν την παραγωγή.

Το διυλιστήριο 435.000 βαρελιών ανά ημέρα (bpd) της BP στην Ιντιάνα, το μεγαλύτερο στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, θα επιστρέψει σε πλήρη παραγωγή τον Μάρτιο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις λειτουργίες του εργοστασίου, μετά από διακοπή ρεύματος από την 1η Φεβρουαρίου. Το διυλιστήριο 238.000 bpd της TotalEnergies στο Πορτ Άρθουρ του Τέξας εργάζεται επίσης για την ολοκλήρωση της επανεκκίνησης, αν και εξακολουθεί να λειτουργεί ελάχιστα μετά από μια διακοπή ρεύματος που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα ποσοστά λειτουργίας των αμερικανικών διυλιστηρίων αυξήθηκαν στο 81,5% την περασμένη εβδομάδα από 80,6% της συνολικής δυναμικότητας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν τα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, με καθυστέρηση μιας ημέρας λόγω της αμερικανικής αργίας.

Το αργό υποστηρίχθηκε επίσης από το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, το οποίο καθιστά το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό για τους εμπόρους που κατέχουν άλλα νομίσματα. Ο δείκτης δολαρίου ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι έξι σημαντικών ομολόγων, υποχώρησε στο 103,905. «Η υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση μπορεί επίσης να ενισχύσει τη βραχυπρόθεσμη ελκυστικότητα του πετρελαίου», δήλωσε ο Yeap.