Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν στις αγορές της Ασίας την Τετάρτη, εν μέσω ανησυχιών για τις επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και των αυξανόμενων προσδοκιών ότι οι μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα διαρκέσουν περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύεται.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 24 σεντς ή 0,3% στα 82,58 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate (WTI) σημείωναν άνοδο κατά 21 σεντς ή 0,3% στα 77,25 δολάρια.

Τα συμβόλαια Brent και WTI υποχώρησαν κατά 1,5% και 1,4%, αντίστοιχα, από τα υψηλά σχεδόν τριών εβδομάδων την Τρίτη, καθώς το ασφάλιστρο για τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού prompt στο συμβόλαιο του δεύτερου μήνα υπερδιπλασιάστηκε στα 1,71 δολάρια το βαρέλι – το μεγαλύτερο επίπεδό του εδώ και περίπου τέσσερις μήνες.

Αυτό ενθαρρύνει τις ενεργειακές εταιρείες να πωλούν τώρα αντί να πληρώνουν για την αποθήκευση του προϊόντος για μελλοντικούς μήνες. Τα ασφάλιστρα διολίσθησαν στα 4 σεντς το βαρέλι την Τετάρτη.

«Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων αργού έχουν γίνει σχετικά εύρος τιμών και έχουν ενσωματωμένο πριμ κινδύνου τουλάχιστον 6-7 δολάρια ανά βαρέλι στα τρέχοντα επίπεδα», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης της αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Η ίδια δήλωσε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν σε εύρος τιμών μέχρι το επόμενο σημείο καμπής στην κρίση στη Γάζα, είτε αυτό είναι μια αποκλιμάκωση μέσω κατάπαυσης του πυρός είτε μια επιδείνωση από την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Οι επιθέσεις προς υποστήριξη των Παλαιστινίων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Bab al-Mandab από τους Χούτι της Υεμένης, που είναι προσκείμενοι στο Ιράν, συνέχισαν να υποδαυλίζουν τις ανησυχίες σχετικά με τις εμπορευματικές ροές μέσω της κρίσιμης υδάτινης οδού. Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους έχουν πλήξει τουλάχιστον τέσσερα πλοία από την Παρασκευή.

Η Ουάσινγκτον άσκησε και πάλι βέτο την Τρίτη σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, εμποδίζοντας το αίτημα για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Αντ’ αυτού, οι ΗΠΑ πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει ψήφισμα που να συνδέει την κατάπαυση του πυρός με την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς.

Η Ρωσία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για μείωση της παραγωγής

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, η οποία έχει δεσμευτεί για μειώσεις της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) στο πλαίσιο ενός πακέτου περικοπών με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του (ΟΠΕΚ+), δήλωσε την Τρίτη ότι προτίθεται να εκπληρώσει την ποσόστωσή της στον ΟΠΕΚ+ τον Φεβρουάριο, παρά τη μείωση της διύλισης πετρελαίου.

Η απόδοση των διυλιστηρίων στη Ρωσία έχει μειωθεί κατά 7% από την αρχή του έτους, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, μετά τις ζημιές που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις από τις επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι ανησυχίες ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι πιστεύεται έχουν επιβαρύνει τις προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα απώθησαν τις προσδοκίες για άμεση έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της Fed, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπουν πλέον μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού θεωρήθηκαν αυξημένα την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων και βενζίνης θεωρήθηκαν μειωμένα, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters την Τρίτη.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 4,3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 16 Φεβρουαρίου.