Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές τη Δευτέρα, αφού το Ισραήλ δήλωσε ότι «ολοκλήρωσε» μια σειρά επιδρομών στη νότια Γάζα, αμβλύνοντας ελαφρώς τις ανησυχίες για την προσφορά από τη Μέση Ανατολή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent ήταν 31 σεντς ή 0,4% χαμηλότερα, στα 81,88 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ ήταν επίσης χαμηλότερα κατά 31 σεντς ή 0,4%, στα 76,53 δολάρια το βαρέλι.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της επίφοβης διεύρυνσης της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης σε ολόκληρη την περιοχή και της πιθανής διαταραχής του εφοδιασμού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, ώθησαν τις τιμές κατά περίπου 6% την περασμένη εβδομάδα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε τη Δευτέρα ότι πραγματοποίησε μια «σειρά από πλήγματα» στη νότια Γάζα που έχουν πλέον «ολοκληρωθεί», λίγες ημέρες αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς.

Οι διαταραχές της εφοδιαστικής στην Ερυθρά Θάλασσα παρέμειναν στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών. Ο οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) δήλωσε νωρίς τη Δευτέρα ότι έλαβε μια αναφορά για ένα πλοίο που δέχθηκε επίθεση από δύο πυραύλους νότια της Αλ Μούχα της Υεμένης.

Οι προσκείμενοι στο Ιράν μαχητές Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι ελέγχουν τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας, έχουν επανειλημμένα στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχουν εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων από τα μέσα Νοεμβρίου.

Λένε ότι οι επιθέσεις αποτελούν απάντηση στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα. Η εκστρατεία έχει συγκλονίσει την παγκόσμια ναυτιλία, οδηγώντας αρκετές εταιρείες να σταματήσουν τα ταξίδια στην Ερυθρά Θάλασσα και να επιλέξουν μια μακρύτερη και ακριβότερη διαδρομή γύρω από την Αφρική.

Ενώ οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό στη Μέση Ανατολή παρέμειναν σχετικά αυξημένες, οι ειδήσεις από τις ΗΠΑ άμβλυναν κάποιες ανησυχίες.

Οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες αύξησαν τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου, γεγονός που ενδεχομένως σηματοδοτεί αύξηση της παραγωγής. Η εγχώρια παραγωγή επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα στο ρεκόρ των 13,3 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα (bpd).

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση παρέμειναν, καθώς αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να συστήσει μείωση των επιτοκίων, προσθέτοντας στη χορωδία για περαιτέρω συγκράτηση του πληθωρισμού. Τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι συναλλαγές τις ώρες στην Ασία αναμένεται να είναι ισχνές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Σιγκαπούρης, της Ταϊβάν, του Βιετνάμ και της Μαλαισίας, είναι κλειστά για διακοπές.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της ηπειρωτικής Κίνας είναι κλειστές για τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους και θα επαναλάβουν τις συναλλαγές τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου. Οι συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ θα συνεχιστούν στις 14 Φεβρουαρίου.