Οριακές μεταβολές καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, παραμένοντας σε τροχιά εβδομαδιαίων κερδών, με τις εντάσεις να παραμένουν στη Μέση Ανατολή μετά την απόρριψη από το Ισραήλ της προσφοράς κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent υποχώρησαν κατά 1 σεντ στα 81,62 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3 σεντς στα 76,25 δολάρια το βαρέλι.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο περίπου 3% στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν την Πέμπτη τη νότια συνοριακή πόλη Ράφα, αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα.
Οι εντάσεις διατήρησαν τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, με το Brent και το WTI να κερδίζουν πάνω από 5% για την εβδομάδα.
«Η χθεσινή κίνηση φάνηκε λίγο υπερβολική στο πλαίσιο όχι και τόσο πολλών, τουλάχιστον όσον αφορά τα θεμελιώδη στοιχεία», δήλωσε ο επικεφαλής της ING για την έρευνα σε εμπορεύματα Warren Patterson.
«Εξακολουθώ να αναμένω ότι η διαπραγμάτευση σε εύρος τιμών που έχουμε συνηθίσει πρόσφατα θα συνεχιστεί, δεδομένου του άνετου ισοζυγίου πετρελαίου», πρόσθεσε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι άσκησαν την πιο έντονη κριτική τους μέχρι στιγμής για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ έστρεψε το επίκεντρο της επίθεσής του στη Ράφα.
Μια αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο την Πέμπτη για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με τους διαμεσολαβητές Αίγυπτο και Κατάρ.
Ενώ η σύγκρουση έχει στηρίξει τις τιμές, δεν υπήρξε αντίκτυπος στην παραγωγή πετρελαίου.
Η Ρωσία εξάγει περισσότερο αργό τον Φεβρουάριο μετά τις επιθέσεις σε διυλιστήρια
Η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ από τη Νορβηγία και τη Γουιάνα αυξάνεται, ενώ η Ρωσία εξάγει περισσότερο αργό τον Φεβρουάριο από ό,τι είχε προγραμματίσει, μετά από έναν συνδυασμό επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τεχνικών βλαβών στα διυλιστήριά της, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την υπόσχεσή της να περιορίσει τις πωλήσεις στο πλαίσιο ενός συμφώνου ΟΠΕΚ+.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του, που ονομάζεται ΟΠΕΚ+, η Ρωσία δεσμεύτηκε να περιορίσει την παραγωγή αργού στα 9,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd). Επίσης, μειώνει εθελοντικά τις εξαγωγές αργού κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως και τις εξαγωγές καυσίμων κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως από το μέσο επίπεδο Μαΐου-Ιουνίου.
Οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, επιβαρύνουν επίσης τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο αναλυτής της IG Tony Sycamore.
«Νομίζω ότι η χαμηλότερη τιμή του αργού πετρελαίου στην Ασία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρώιμη αδυναμία στις αγορές μετοχών της Κίνας και στις επιπτώσεις από το χθεσινό σοκαριστικό στοιχείο του ΔΤΚ στην Κίνα, το οποίο λειτούργησε για να υπονομεύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη ενόψει των εορτασμών του Σεληνιακού Νέου Έτους», πρόσθεσε.