Οι τιμές για το πετρέλαιο παρουσίασαν μικρή μεταβολή την Τρίτη, καθώς οι traders στάθμισαν μια σειρά από αντικρουόμενες ανησυχίες για την προσφορά και τη ζήτηση, με τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τον ψυχρό καιρό που διαταράσσει την παραγωγή στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησαν κατά 2 σεντς στα 80,04 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό WTI υποχώρησαν κατά 1 σεντ στα 74,75 δολάρια το βαρέλι.

Πετρέλαιο: Βαραίνει το κλίμα η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας

Και τα δύο συμβόλαια είχαν άνοδο περίπου 2% υψηλότερα τη Δευτέρα, καθώς η επίθεση ουκρανικού drone στον τερματικό σταθμό εξαγωγής καυσίμων Ust-Luga της Novatek αύξησε τις ανησυχίες για την προσφορά και οδήγησε τις τιμές σε άνοδο. Οι αναλυτές λένε ότι η Novatek είναι πιθανό να επαναλάβει εργασίες μεγάλης κλίμακας στις υποδομές εντός ολίγων εβδομάδων. Ενώ οι ζημιές στις προβλήτες φόρτωσης στον τερματικό σταθμό Ust-Luga «επηρέασαν μόνο για λίγο τις εξαγωγές», η κίνηση αυτή αυξάνει την προοπτική ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας «να περάσει σε μια νέα φάση όπου οι δύο πλευρές στοχεύουν σε βασικές ενεργειακές υποδομές», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research σε σημείωμά τους.

Στη Μέση Ανατολή, οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης νέο γύρο επιθέσεων με στόχο μια υπόγεια αποθήκη των Χούθι. Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και γύρω από αυτήν έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία και έχουν υποδαυλίσει τους φόβους για τον πληθωρισμό. Η οργάνωση έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις τους γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους καθώς το Ισραήλ χτυπά τη Γάζα. Ορισμένοι αναλυτές παρέμειναν αισιόδοξοι για τα βραχυπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς λόγω αυτών των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

«Χωρίς ανησυχίες για ύφεση, ο αντίκτυπος των ακραίων καιρικών συνθηκών στην παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ και η κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων εξακολουθούν να στηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής Leon Li της CMC Markets με έδρα τη Σαγκάη. Στις ΗΠΑ, το 20% της παραγωγής πετρελαίου της Βόρειας Ντακότα παρέμεινε «φρεναρισμένο» λόγω του ακραίου ψύχους και των λειτουργικών προκλήσεων, δήλωσε τη Δευτέρα η αρχή αγωγών της πολιτείας.

Ωστόσο, τις αγορές επιβαρύνουν οι ανησυχίες για την παραπαίουσα οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, η οποία αυξάνει τις ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, δεδομένου ότι είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο. Οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν λάβει μια σειρά μέτρων για να στηρίξουν την οικονομία, αλλά η εγχώρια κατανάλωση παραμένει «χλιαρή», αφήνοντας τους εμπόρους πετρελαίου σε ανησυχία για τις προοπτικές της ζήτησης.

Περαιτέρω, δημοσκόπηση του Reuters που έδειξε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου προβλέπεται να μειωθούν κατά περίπου 3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 19 Ιανουαρίου, περιόρισε επίσης την αδυναμία των τιμών. Τα αποθέματα αποσταγμάτων αναμένεται να μειωθούν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αναμένεται να αυξηθούν. Τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν στις 24 Ιανουαρίου.