Αύξηση περίπου 2% σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς οι έμποροι στάθμισαν τον αντίκτυπο των πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και του ακραίου ψύχους στη Βόρεια Αμερική στην προσφορά πετρελαίου έναντι της ανοδικής χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ που σηματοδοτεί την αύξηση της ζήτησης, όπως γράφει το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 1,17 δολάρια ή 1,5% στα 79,73 δολάρια το βαρέλι έως τις 10:41 π.μ. CST (1641 GMT).

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) <CLc1> του πρώτου μήνα για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωνε άνοδο 1,52 δολάρια ή 2,1% στα 74,93 δολάρια το βαρέλι, με το συμβόλαιο να λήγει τη Δευτέρα. Το πιο ενεργό συμβόλαιο WTI του Μαρτίου σημείωνε άνοδο 1,20 δολάρια στα 74,45 δολάρια.

«Οι γεωπολιτικοί παράγοντες αρχίζουν να επηρεάζουν», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group, αναφέροντας τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, τις στρατιωτικές μάχες των ΗΠΑ με τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, καθώς και τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το έντονο ψύχος σε όλες τις ΗΠΑ περιορίζει την παραγωγή αργού πετρελαίου στη Βόρεια Ντακότα, την Νο 3 πετρελαιοπαραγωγό πολιτεία, καθώς και τη μείωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων σε άλλες πολιτείες, ενώ η ισχυρή χρηματιστηριακή δραστηριότητα υποδηλώνει ισχυρότερη ζήτηση αντί για πιθανή οικονομική ύφεση, δήλωσε ο Flynn.

«Η απαισιοδοξία για την οικονομία απομακρύνεται»

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 ανέβηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ, επεκτείνοντας την ανοδική του πορεία σε μια νέα εβδομάδα, χάρη στην ώθηση που έδωσαν οι μετοχές των μεγαλομετοχών και των τσιπ.

Μιλώντας νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Gary Dugan, επικεφαλής επενδύσεων της Dalma Capital, δήλωσε ότι οι φόβοι για πιθανή ύφεση εξακολουθούν να επιβαρύνουν την αγορά.

«Μέρος του λόγου για τον οποίο οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν υπό έλεγχο θα μπορούσε να είναι η πρόβλεψη της αγοράς ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται», δήλωσε ο Dugan.

Δεν υπάρχουν σημάδια ανάπαυλας στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ οι επιθέσεις των προσκείμενων στο Ιράν Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίστηκαν παρά τα αντίποινα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική ενεργειακή εταιρεία (NVTK.MM), ανοίγει νέα καρτέλα. Η Novatek αναγκάστηκε να αναστείλει ορισμένες εργασίες στον τερματικό σταθμό εξαγωγής καυσίμων στη Βαλτική Θάλασσα λόγω πυρκαγιάς, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή, η οποία σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης προκλήθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Η πυρκαγιά έχει σβήσει, δήλωσαν οι τοπικές αρχές τη Δευτέρα.

Τα θεμελιώδη μεγέθη του πετρελαίου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να παρασύρουν τις τιμές, σύμφωνα με τον αναλυτή της IG Tony Sycamore.

Η παραγωγή πετρελαίου είναι υψηλότερη, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης στην Κίνα και την Ευρώπη είναι μικτές και τα στοιχεία για το ΑΕΠ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δείξουν ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, είπε.

«Οι επενδυτές θέλουν να είναι αισιόδοξοι, αλλά τα χλιαρά στοιχεία και η προσεκτική αφήγηση από τους φορείς χάραξης πολιτικής τους κρατούν πίσω», δήλωσε ο Tamas Varga του μεσίτη πετρελαίου PVM.

Οι τελευταίες προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης από τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών για το 2024 κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα μεταξύ 1,24 και 2,25 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, αν και οι τρεις οργανισμοί αναμένουν ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί το 2025.

Ξεχωριστά, η παραγωγή στο πετρελαϊκό πεδίο Sharara της Λιβύης συνεχίστηκε την Κυριακή, ανακοίνωσε η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NOC, αφού οι διαδηλωτές έθεσαν τέρμα σε καθιστική διαμαρτυρία που είχε σταματήσει την παραγωγή από τις αρχές Ιανουαρίου.