Οι τιμές του πετρελαίου έχασαν περισσότερο έδαφος τη Δευτέρα, με οριακές, όμως, διακυμάνσεις καθώς οι οικονομικοί «αντίξοοι άνεμοι» πίεσαν τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και αντιστάθμισαν τις γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μέση Ανατολή και την επίθεση σε ρωσικό τερματικό σταθμό εξαγωγής καυσίμων το Σαββατοκύριακο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, το αργό τύπου μπρεντ υποχώρησε κατά 23 σεντς ή 0,3% στα 78,33 δολάρια το βαρέλι αφού είχε διαμορφωθεί χαμηλότερα κατά 54 σεντς την Παρασκευή. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate του πρώτου μήνα , για παράδοση τον Φεβρουάριο, σημείωναν πτώση 28 σεντς στα 73,13 δολάρια το βαρέλι με το συμβόλαιο να λήγει αργότερα τη Δευτέρα. Το πιο ενεργό συμβόλαιο WTI του Μαρτίου διαμορφωνόταν στα 73,04 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 21 σεντς.

Πετρέλαιο: Mικρή η επιρροή των γεωπολιτικών εξελίξεων

«Η υποτονική επαναλειτουργία σήμερα το πρωί μιλάει για το τρέχον κλίμα στην αγορά αργού πετρελαίου, παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αναλυτής της IG, Tony Sycamore.

Οι τιμές ελάχιστα μετακινήθηκαν παρά την υποτιθέμενη επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε τεράστιο ρωσικό τερματικό σταθμό εξαγωγής καυσίμων. Ο Ρώσος παραγωγός Novatek δήλωσε την Κυριακή ότι αναγκάστηκε να αναστείλει ορισμένες λειτουργίες στον τερματικό σταθμό της Βαλτικής Θάλασσας λόγω πυρκαγιάς.

Ελλείψει οποιασδήποτε σημαντικής κλιμάκωσης, το αργό είναι έτοιμο για διαπραγμάτευση σε ένα εύρος τιμών, με κάποιες πτωτικές πιέσεις, δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης της αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται, ενώ οι ΗΠΑ χτύπησαν έναν ακόμη πύραυλο κατά πλοίων που ετοιμάζονταν να εκτοξευθεί στον Κόλπο του Άντεν από τους μαχητές Χούτι της Υεμένης το Σάββατο.

Οι επιθέσεις της συμμαχικής με το Ιράν ομάδας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο. Έχει επίσης συσφίξει τις ευρωπαϊκές και αφρικανικές αγορές αργού και ώθησε το premium του συμβολαίου Μπρεντ πρώτου μήνα στο συμβόλαιο έξι μηνών στο 1,99 δολάριο την Παρασκευή, το μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο. Αυτή η δομή, η οποία ονομάζεται backwardation, υποδηλώνει την αντίληψη ότι υπάρχει στενότερη προσφορά για άμεση παράδοση.

Ο Sycamore της IG δήλωσε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη του πετρελαίου εξακολουθούν να αποτελούν αντίβαρο για τις τιμές. Η παραγωγή πετρελαίου «είναι υψηλότερη και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Κίνα και την Ευρώπη είναι στην καλύτερη περίπτωση μΕικτές, ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δείξουν ότι η ταχύτητα της αμερικανικής οικονομίας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά», πρόσθεσε.

Οι τελευταίες προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών για το 2024 κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα μεταξύ 1,24 και 2,25 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, αν και οι τρεις οργανισμοί αναμένουν ότι η ζήτηση θα επιβραδυνθεί το 2025.

Ο αριθμός των πετρελαιοπηγών που λειτουργούν στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά δύο σε 497 την περασμένη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Baker Hughes την Παρασκευή.

Ξεχωριστά, η παραγωγή στο πετρελαϊκό πεδίο Sharara της Λιβύης ξεκίνησε εκ νέου την Κυριακή, ανακοίνωσε η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NOC, αφού οι διαδηλωτές τερμάτισαν την καθιστική διαμαρτυρία που είχε σταματήσει την παραγωγή από τις αρχές Ιανουαρίου.