Πτώση άνω του 2% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (8/1) λόγω της απότομης μείωσης των από τον κορυφαίο εξαγωγέα τη Σαουδική Αραβία και της αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ , αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για την προσφορά που δημιουργούνται από την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.

Γιατί μείωσε την τιμή πώλησης η Σαουδική Αραβία

Το αργό μπρεντ διολίσθησε 2,5% ή 1,99 δολάρια στα 76,77 δολάρια το βαρέλι έως τις 1237 GMT, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια του West Texas Intermediate υποχώρησαν 2,7% ή 2,01 δολάρια στα 71,8 δολάρια. Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν άνοδο άνω του 2% την πρώτη εβδομάδα του 2024 λόγω της ενίσχυσης του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την Κυριακή η αύξηση της προσφοράς και ο ανταγωνισμός με τους αντίπαλους παραγωγούς ώθησαν τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Φεβρουαρίου της ναυαρχίδας της Arab Light αργού προς την Ασία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.

«Οι παρατηρητές πετρελαίου δικαίως αμφισβητούν ότι η μείωση του βασιλείου δεν αποσκοπεί μόνο στην καταστολή των παρεμβάσεων από την προσφορά μη ΟΠΕΚ, αλλά και από την ίδια τη συμμετοχή του στο καρτέλ», δήλωσε ο John Evans, του μεσίτη πετρελαίου PVM.

Έρευνα του Reuters την Παρασκευή διαπίστωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι αυξήσεις στο Ιράκ, την Αγκόλα και τη Νιγηρία αντιστάθμισαν τις συνεχιζόμενες περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη της ευρύτερης συμμαχίας ΟΠΕΚ+.

Η ενίσχυση ήρθε εν όψει περαιτέρω περικοπών του ΟΠΕΚ+ το 2024 και της εξόδου της Αγκόλα από τον ΟΠΕΚ, οι οποίες θα μειώσουν την παραγωγή του Ιανουαρίου και το μερίδιο αγοράς.