Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται «δραστικά», καθώς τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν την οικονομία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Οι περιορισμοί της παραγωγής από τη συμμαχία των μεγάλων παραγωγών ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, έχουν κάνει ελάχιστα για να στηρίξουν τις τιμές μπροστά στις προμήθειες ρεκόρ από άλλους παραγωγούς, όπως η Αμερική, η Βραζιλία και η Γουιάνα.

Οι περικοπές, ωστόσο, θα έχουν ως αποτέλεσμα το μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς που κατέχει η ΟΠΕΚ+ να μειωθεί στο 51%, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που το καρτέλ της ΟΠΕΚ ένωσε τις δυνάμεις του με τη Ρωσία και άλλους το 2016, ανέφερε ο IEA.

Επιβράδυνση ετήσιας αύξησης από 2,8 εκατ. βαρέλια/μέρα σε 1,9

Ο ΙΕΑ ιδρύθηκε το 1974 ως φόρουμ ενεργειακής συνεργασίας για να διασφαλιστεί η ασφαλή πρόσβαση στον εφοδιασμό με πετρέλαιο. Στη μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου, ανέφερε ότι «οι ενδείξεις για επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου αυξάνονται», με την ετήσια αύξηση να επιβραδύνεται από 2,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο σε νέα πρόβλεψη 1,9 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο.

«Η ολοένα και πιο εμφανής απώλεια της δυναμικής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου αντανακλά την επιδείνωση του μακροοικονομικού κλίματος στον απόηχο των υψηλότερων επιτοκίων, καθώς και την εξασθένιση της ανάκαμψης από τα χαμηλά επίπεδα που προκάλεσε η Covid-19. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση προς τα κάτω της επέκτασης κατά 390.000 βαρέλια ημερησίως για τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους», δήλωσε ο ΙΕΑ.

Θα μειωθεί μέσα στο 2024 η ζήτηση πετρελαίου, χάρη στην Κίνα

Ο ΙΕΑ προβλέπει ότι η ζήτηση θα μειωθεί στη συνέχεια από το επόμενο έτος χάρη στις περικοπές στην Κίνα, όπου αναμένει ανάκαμψη της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σημαντική αύξηση της ηλιακής και αιολικής παραγωγής. «Συνολικά, αναμένουμε ότι η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα μειωθεί το 2024 και θα παραμείνει στάσιμη μέχρι το 2026, ακόμη και αν οι κυβερνήσεις ανακοινώσουν και εφαρμόσουν ισχυρότερες πολιτικές για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα», δήλωσε ο ΙΕΑ.

«Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αδύναμη εν μέσω της ευρείας ύφεσης της παραγωγής και της βιομηχανίας στην ήπειρο . Επιπλέον, τα αυστηρότερα πρότυπα αποδοτικότητας και ο επεκτεινόμενος στόλος ηλεκτρικών οχημάτων συνεχίζουν να περιορίζουν τη χρήση πετρελαίου». Ως εκ τούτου, ο ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την αύξηση της ζήτησης για το τρέχον έτος. Η ετήσια αύξηση της ζήτησης αναμένεται στη συνέχεια να «χαλαρώσει σημαντικά» το επόμενο έτος, μειωμένη στο μισό, σε περίπου 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα θα φθάσει σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ φέτος, αλλά στη συνέχεια θα μειωθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Σχεδόν όλες οι προηγμένες οικονομίες θα χρησιμοποιήσουν λιγότερο άνθρακα φέτος, με πτώση έως και 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προβλέπει.