Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σε εβδομαδιαίο επίπεδο, καθώς το πλεόνασμα προσφοράς και η αδύναμη ζήτηση στην Κίνα επιβαρύνουν την αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 1,54 δολάρια ή 2,1% στα 75,59 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ ενισχύθηκαν 1,39 δολάρια ή 2% στα 70,73 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Ιουνίου στην προηγούμενη συνεδρίαση, σημάδι ότι πολλοί έμποροι πιστεύουν ότι η αγορά έχει υπερπροσφορά. Το Brent και το WTI βρίσκονται επίσης σε contango, μια δομή της αγοράς στην οποία οι τιμές του πρώτου μήνα διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τις τιμές που βρίσκονται πιο μακριά.

«Ορισμένοι πωλητές ανοικτής πώλησης έκλεισαν τη θέση τους, καθώς η αγορά πετρελαίου θεωρήθηκε υπερπουλημένη. Εν τω μεταξύ, η πτώση των τιμών του πετρελαίου ανάγκασε τον ΟΠΕΚ+ να βελτιώσει την αλληλεγγύη για να ηρεμήσει την αγορά», ανέφεραν αναλυτές της Haitong Futures σε σημείωμά τους.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, κάλεσαν την Πέμπτη όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν σε μια συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας, λίγες μόνο ημέρες μετά από μια εύθραυστη συνεδρίαση της λέσχης των παραγωγών.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν σε συνδυασμένες περικοπές της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

«Παρά τις δεσμεύσεις των μελών του ΟΠΕΚ+, βλέπουμε τη συνολική παραγωγή από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να μειώνεται μόνο κατά 350.000 βαρέλια ημερησίως από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024 (38,23 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε 37,92 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως)», δήλωσε ο Viktor Katona, επικεφαλής αναλυτής αργού στην Kpler.

Ορισμένες από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους λόγω των θολών βασικών ποσοστώσεων και της εξάρτησης από τα έσοδα από υδρογονάνθρακες, δήλωσε ο Katona.

Απώλειες 4,2% και 4,5% για πετρέλαιο Brent και WTI στην εβδομάδα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent και WTI βρίσκονται σε τροχιά πτώσης 4,2% και 4,5% για την εβδομάδα, αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομία της Κίνας και η αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ έχουν επίσης τροφοδοτήσει την πτώση της αγοράς αυτή την εβδομάδα.

Τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, οι αδύναμοι οικονομικοί δείκτες και η επιβράδυνση των παραγγελιών από τα ανεξάρτητα διυλιστήρια αποδυνάμωσαν τη ζήτηση.

Στην Ινδία, η κατανάλωση καυσίμων τον Νοέμβριο μειώθηκε αφού άγγιξε κορυφή τεσσάρων μηνών τον προηγούμενο μήνα, επηρεασμένη από τη μείωση των ταξιδιών στην τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο, καθώς η εορταστική ώθηση έπεσε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραγωγή παρέμεινε κοντά στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ των περισσότερων από 13 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, όπως έδειξαν τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών την Τετάρτη.