Οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ μπορούν «απολύτως» να συνεχιστούν και μετά το πρώτο τρίμηνο, εάν χρειαστεί, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, καθώς δεσμεύτηκε ότι οι περιορισμοί θα παραδοθούν πλήρως.

Οι μειώσεις της προσφοράς που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – περίπου τα μισά από τα οποία προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία – θα αποσυρθούν μόνο αφού ληφθούν υπόψη οι συνθήκες της αγοράς και χρησιμοποιώντας μια «σταδιακή προσέγγιση», είπε.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε ότι αυτοί οι σκεπτικιστές θα αποδειχθούν ότι κάνουν λάθος. «Ειλικρινά πιστεύω ότι η μείωση των 2,2 εκατομμυρίων θα γίνει. Υπάρχουν ήδη σημάδια ότι η ζήτηση βελτιώνεται», είπε.

Ο πρίγκιπας Aμπντουλαζίζ είπε ότι θα προτιμούσε να δει μείωση της παραγωγής, αλλά δεν μπορούσε να πείσει τον Ρώσο ομόλογό του. Η Μόσχα έχει από καιρό υποστηρίξει ότι ο παγετός και άλλες γεωλογικές συνθήκες καθιστούν πιο δύσκολο τον περιορισμό της παραγωγής τους πρώτους μήνες του έτους. «Προσπαθήσαμε», είπε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ. «Γνωρίζουμε επίσης ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία να μειώσει την παραγωγή το χειμώνα».

Παρόλο που το Ριάντ κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξισορροπήσει την αγορά πετρελαίου, με βαθύτερες περικοπές από οποιονδήποτε άλλον από τους εταίρους του, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ υπογράμμισε το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ του Ριάντ και της Μόσχας, που είναι η βασική σχέση στον ΟΠΕΚ+.