Οι τυφώνες, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ενδέχεται να προκαλέσουν 145 δισεκατομμύρια δολάρια σε ασφαλισμένες ζημίες το 2025, σχεδόν 6% περισσότερες από το 2024 και ένα από τα πιο δαπανηρά έτη που έχουν καταγραφεί, αναφέρει η αντασφαλιστική εταιρεία Swiss Re σε έκθεσή της την Τρίτη, 29 Απριλίου.

Ο προβλεπόμενος απολογισμός του έτους για τις απώλειες από φυσικές καταστροφές που καλύπτονται από την ασφάλιση συγκρίνεται με τα 137 δισ. δολάρια που καταγράφηκαν το 2024 και είναι πολύ πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.

Η έκθεση της Swiss Re επεσήμανε τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες στις αρχές του έτους ως σημαντικό παράγοντα που συνέβαλε στο προβλεπόμενο ποσό, προκαλώντας εκτιμώμενες ασφαλισμένες απώλειες ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Ο υποκείμενος κίνδυνος αυξάνεται συνεχώς με την οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη καθώς και την αστική εξάπλωση, μεταξύ άλλων και σε περιοχές ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παίζουν ρόλο στην επιδείνωση των ζημιών για ορισμένους καιρικούς κινδύνους και περιοχές», αναφέρει η Swiss Re στην έκθεσή της.

Οι συνολικές απώλειες από φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν καλύπτονται από την ασφάλιση, ανήλθαν σε 318 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό είναι αυξημένο από 292 δισ. δολάρια το 2023 και σημαντικά πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.

Ιστορικό ρεκόρ εκτοπισμένων από φυσικές καταστροφές το 2024

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει γράψει το energygame.gr οι φυσικές καταστροφές του περασμένου έτους, όπως τυφώνες, καύσωνες και πλημμύρες, οδήγησαν στον μεγαλύτερο εκτοπισμό ανθρώπων από το 2008 και επιδείνωσαν την επισιτιστική κρίση σε περισσότερες από δώδεκα χώρες.

Οι τροπικοί κυκλώνες ήταν υπεύθυνοι για πολλά από τα πιο σοβαρά φαινόμενα, όπως ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι τον Σεπτέμβριο, ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος την Τετάρτη. Η θανατηφόρα καταιγίδα σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους καθώς διέσχισε τις Φιλιππίνες, την Κίνα και το Βιετνάμ, πλημμυρίζοντας σπίτια και ισοπεδώνοντας καλλιέργειες και προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg.

Ο WMO, ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, απαρίθμησε 151 «πρωτοφανή» ακραία καιρικά φαινόμενα το 2024, το οποίο ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οκτώ χώρες είχαν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο περισσότερους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια από ό,τι κατά την κορύφωση του 2023, ενώ οι ξηρασίες συνέβαλαν στη μείωση της παγκόσμιας συγκομιδής σιτηρών.

Διαβάστε ακόμη