Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), υποβάθμισε τις προσπάθειες του οργανισμού που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή μετά την κριτική που άσκησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ. Σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 24 Απριλίου, η Γκεοργκίεβα απάντησε στους ισχυρισμούς του Μπέσεντ ότι το ΔΝΤ ξοδεύει υπερβολικά πολύ χρόνο και πόρους σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, το φύλο και τα κοινωνικά ζητήματα, τα οποία χαρακτήρισε ως «mission creep», σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν διαθέτει εμπειρογνώμονες για το κλίμα και ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελεί πρωταρχική αρμοδιότητα του Ταμείου. Αντιθέτως, διατύπωσε το έργο του ΔΝΤ για την κλιματική αλλαγή ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να βοηθήσει τις χώρες μέλη να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους σε οικονομικά σοκ, όπως αυτά που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές. Χρησιμοποίησε τις χώρες της Καραϊβικής ως παράδειγμα χωρών που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τέτοιους κινδύνους.

Γκεοργκίεβα: Στόχος του ΔΝΤ η ανθεκτικότητα

Η Γκεοργκίεβα αναγνώρισε την κριτική του Μπέσεντ, δηλώνοντας ότι το ΔΝΤ εκτιμά τη φωνή των Ηνωμένων Πολιτειών, του μεγαλύτερου μέλους του, και ότι οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν ήταν σημαντικές για το ίδρυμα. Παρόλα αυτά, υποβάθμισε τη σημασία των κεφαλαίων που σχετίζονται με το κλίμα στο πλαίσιο των ευρύτερων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων του ΔΝΤ. Επισήμανε ότι το καταπίστευμα ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας (Resilience and Sustainability Trust – RST) του ΔΝΤ, το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει τις χώρες να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς, είχε δεσμεύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα μικρό κλάσμα σε σύγκριση με τα 224 δισεκατομμύρια δολάρια των ευρύτερων δανειοδοτικών πόρων του ΔΝΤ.

Η εστίαση του ΔΝΤ στην κλιματική αλλαγή αποτελεί βασική πτυχή των εργασιών του από τότε που υιοθέτησε πολιτικές για το θέμα αυτό το 2021. Το RST, το οποίο έχει χορηγήσει δάνεια σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Κένυα και η Κόστα Ρίκα, θεσπίστηκε για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση της ικανότητας των χωρών να αντέχουν στις οικονομικές προκλήσεις. Ωστόσο, η Γκεοργκίεβα κατέστησε σαφές ότι ενώ η συμμετοχή του ΔΝΤ στις προσπάθειες που σχετίζονται με το κλίμα είναι σημαντική, παραμένει ένα μικρό μέρος της συνολικής αποστολής του Ταμείου.

Διαβάστε ακόμη