Αρχηγοί κρατών και κυβερνητικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμμετέχουν σε μια δίωρη διαδικτυακή συνάντηση με στόχο την επαναφορά της προσοχής στην κλιματική δράση, μέσα σε ένα ολοένα και πιο δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον. Όπως αναφέρει το Bloomberg, αξιοσημείωτο είναι ότι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συμμετέχουν στη συνάντηση για το κλίμα, η οποία οργανώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ —ο μεγαλύτερος ιστορικά εκπομπέας αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο— ξεκίνησαν τη διαδικασία αποχώρησης από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, η οποία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν συμβάλει πρόσφατα σε γεωπολιτικές εντάσεις με την επιβολή δασμών που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές.

«Ανεξαρτήτως των αλλαγών στο διεθνές τοπίο, οι προσπάθειες της Κίνας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν θα επιβραδυνθούν, η ώθησή της για διεθνή συνεργασία δεν θα εξασθενίσει και η δέσμευσή της για τη δημιουργία μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα δεν θα σταματήσει», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση CCTV.

Η συνάντηση αποσκοπεί στην επανεκκίνηση της παγκόσμιας δυναμικής απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τη στιγμή που η προσοχή των κρατών έχει αποσπαστεί από εμπορικούς πολέμους έως και πραγματικούς πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα. Ακόμα και πριν από την είσοδο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο κόσμος ήδη υπολειπόταν των απαραίτητων περικοπών εκπομπών και επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες για την αποφυγή καταστροφικής θέρμανσης μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι προσπάθειες για το κλίμα δεν πάνε καλά

Ο πλανήτης ξεπέρασε για πρώτη φορά τον στόχο του 1,5°C ετήσιας υπερθέρμανσης το περασμένο έτος, και προβλέπεται να φτάσει τους 2,6°C έως το 2100, εάν οι χώρες υλοποιήσουν μόνο τα τρέχοντα σχέδια μείωσης των εκπομπών. Αυτό σημαίνει πως απαιτούνται πιο φιλόδοξες περικοπές ώστε να διατηρηθεί η θέρμανση στον μακροπρόθεσμο στόχο του 1,5°C που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Μέχρι στιγμής, μόλις 19 από τις 195 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία έχουν παρουσιάσει νέα εθνικά σχέδια μείωσης εκπομπών για την επόμενη δεκαετία (γνωστά ως NDCs). Σε αυτές περιλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ (το σχέδιο υποβλήθηκε επί κυβέρνησης Μπάιντεν). Η ΕΕ και η Κίνα δεν έχουν ακόμη καταθέσει νέα σχέδια.

«Πριν από τη Διάσκεψη COP30 στο Μπελέμ, η Κίνα θα ανακοινώσει τους στόχους της για τα NDCs του 2035, καλύπτοντας το σύνολο της οικονομίας και όλους τους ρύπους του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Σι. Τα νέα αυτά σχέδια θα καθορίσουν τον τόνο για τη Διάσκεψη COP30, που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στο Μπελέμ του Αμαζονίου, στη Βραζιλία. Οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι διπλωμάτες για το κλίμα θα πρέπει να χαράξουν έναν οδικό χάρτη για την κινητοποίηση 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2035, ενώ οι φτωχότερες χώρες αναμένουν από τις πλουσιότερες να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για διπλασιασμό της χρηματοδότησης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τουλάχιστον στα 40 δισ. δολάρια ετησίως.

Διαβάστε ακόμη