Η Κροατία έχει διαθέσει 25 εκατομμύρια ευρώ για νοικοκυριά που διατρέχουν κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια αποτελούν μέρος ενός πακέτου ύψους 652 εκατομμυρίων ευρώ για το 2025, το οποίο έχει δρομολογηθεί από το Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος και Πράσινης Μετάβασης, σε συνεργασία με το Ταμείο Προστασίας Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Απόδοσης (EPEEF ή FZOEU). Τα κίνητρα θα κατευθυνθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποανθρακοποίηση του συστήματος τηλεθέρμανσης και των οδικών μεταφορών, καθώς και στη διαχείριση αποβλήτων.

Το ταμείο απηύθυνε δημόσια πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος από πολίτες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις για μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Η ενεργειακή φτώχεια αποτελεί ζήτημα αυξανόμενης σημασίας, καθώς ο αριθμός των νοικοκυριών που επηρεάζονται αυξάνεται. Πολλά από αυτά δυσκολεύονται να καλύψουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και θέρμανσης, καθώς η ενεργειακή μετάβαση και η ενεργειακή κρίση έχουν αυξήσει τις τιμές.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν θεσπίσει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για παράδειγμα, η Σλοβενία έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας, το οποίο προβλέπει σχεδόν 34 εκατομμύρια ευρώ για μέτρα την περίοδο 2024-2026.

Η Κροατία υιοθέτησε φέτος επίσημο ορισμό για την ενεργειακή φτώχεια

Μέχρι φέτος, η Κροατία δεν είχε επίσημο ορισμό για την ενεργειακή φτώχεια. Ο ορισμός εντάχθηκε στις αλλαγές του νόμου για την ενεργειακή απόδοση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένα νοικοκυριό θεωρείται ενεργειακά φτωχό όταν δεν έχει πρόσβαση σε βασικές ενεργειακές υπηρεσίες που εξασφαλίζουν έναν ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν την επαρκή θέρμανση, ζεστό νερό, ψύξη, φωτισμό και ενέργεια για τις οικιακές συσκευές. Τα ελλείμματα σε αυτούς τους τομείς αποδίδονται σε συνδυασμό παραγόντων όπως χαμηλή αγοραστική δύναμη, ανεπαρκές εισόδημα, υψηλό ενεργειακό κόστος, κακή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση.

Ένα ευρωπαϊκό νοικοκυριό θεωρείται ότι διατρέχει κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας αν δαπανά πάνω από το 10% του εισοδήματός του για ενέργεια. Το χρηματοδοτικό σχήμα για φυσικά πρόσωπα αφορά μέτρα και επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και την αποανθρακοποίηση της θέρμανσης και της ψύξης σε μονοκατοικίες. Το FZOEU επιδιώκει να συλλέξει πληροφορίες από τους πολίτες μέσω ερωτηματολογίων και φωτογραφικής τεκμηρίωσης, με στόχο να διαμορφώσει τις λεπτομέρειες της δημόσιας πρόσκλησης για την παροχή επιδοτήσεων, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τα μέσα του έτους.

Διαβάστε ακόμη