Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν τη στρατηγική της Ελλάδας για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, τις ενεργειακές εξελίξεις με την είσοδο μεγάλων παικτών όπως η Chevron, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις μελλοντικές προοπτικές, καθώς και ζητήματα ενεργειακής επάρκειας και επιδοτήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open. Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της αυτοπεποίθησης, της συνέπειας και της προσήλωσης στους ευρωπαϊκούς κανόνες, τόσο για τη γεωπολιτική θωράκιση της χώρας όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τι είπε ο κ. Παπασταύρου για τη Chevron

Αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων ο υπουργός ανακοίνωσε πως ήδη έχουν εκδοθεί δύο υπουργικές αποφάσεις, ενώ «πριν το τέλος Απριλίου θα εκδοθεί και η τρίτη». Τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, δείχνοντας πως η Ελλάδα προσελκύει σοβαρούς επενδυτές λόγω του ξεκάθαρου ρυθμιστικού πλαισίου της.

Για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Ο κ. Παπασταύρου χαρακτήρισε τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για το θαλάσσιο χώρο ως μια σημαντική πρωτοβουλία που «αποτυπώνει τις δράσεις που πρέπει να κάνουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας». Όπως υπογράμμισε, «είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η στρατηγική έχει δύο βασικές διαστάσεις:

  • Αναπτυξιακή και περιβαλλοντική: Για πρώτη φορά, όπως δήλωσε, συνδυάζονται πολιτιστική προστασία, αλιεία και τουρισμός, τοποθετημένα με τρόπο που προσφέρουν «βάσεις για οικονομική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος».
  • Γεωπολιτική διάσταση: Ο σχεδιασμός αυτός κατατίθεται στο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ, συνοδευόμενος από χάρτες που περιλαμβάνουν «όλη την υφαλοκρηπίδα». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι χάρτες έχουν ήδη αποσταλεί από την Παρασκευή στην ΕΕ – πρόκειται για μια παρακαταθήκη για το μέλλον».

Αναφερόμενος στην αντίδραση της Τουρκίας, σχολίασε πως «σε έναν βαθμό ήταν αναμενόμενη», αλλά «η χώρα μας, με αυτοπεποίθηση και σύνεση, προχωρά και αποτυπώνει σε ευρωπαϊκό ρυθμιστικό κείμενο τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας». «Η σχέση με την Τουρκία περνά μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους κανόνες της ΕΕ.», τόνισε.

Για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας

Αναφερόμενος στην «επέτειο» των 15 ετών από την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) (Καστελόριζο, 23 Απριλίου 2010), σημείωσε: «Πριν 15 χρόνια, οι διεθνείς αγορές είπαν με ξεκάθαρο τρόπο στην Ελλάδα: δεν σας εμπιστευόμαστε, δεν σας δανείζουμε με κανένα επιτόκιο».

Ανέφερε πως τη Μεγάλη Παρασκευή το δεκαετές ελληνικό ομόλογο διαμορφώθηκε σε ιδιαίτερα ευνοϊκό επίπεδο – κάτι που δείχνει την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί. «Ο ελληνικός λαός έκανε τρομερές θυσίες και περιμένει μια ανταμοιβή για την οικονομική ανάπτυξη». Η κυβέρνηση, είπε, προχωρά με δημοσιονομική σταθερότητα και στόχο να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.

Για επιδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο κ. Παπασταύρου ανακοίνωσε πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θα προβεί άμεσα σε ενέργειες για επιδοτήσεις ρεύματος σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καλύπτοντας τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, πάντα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Διευκρίνισε όμως πως θα υπάρξουν σαφή κριτήρια επιλεξιμότητας, και συγκεκριμένα:

«Όσοι εμπλέκονται σε περιπτώσεις ρευματοκλοπής δεν θα δικαιούνται καμία επιδότηση. Όσοι κάνουν ρευματοκλοπή, δεν θα πάρουν επιδοτήσεις».

Για την ενεργειακή επάρκεια

Τόνισε, επίσης, ότι το ενεργειακό σύστημα της χώρας είναι υπό συνεχή επιτήρηση. «Είμαστε πάντα σε επιφυλακή», ανέφερε, και σημείωσε πως υπάρχει στενή συνεργασία με τους διαχειριστές.

Παπασταύρου: Success story η ΔΕΗ

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, ο κ. Παπασταύρου επεσήμανε ότι η εταιρεία αποτελεί «success story» και έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ειδικά υπό τη νέα ηγεσία του κ. Στάσση. Όπως ανέφερε:

«Η ηγεσία του κ. Στάσση πρωταγωνιστεί και στα Βαλκάνια. Το παράδειγμα της ΔΕΗ είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της ιδιωτικής αγοράς».

Η ΔΕΗ, υπογράμμισε, αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή, τόσο για την ενεργειακή της στρατηγική όσο και για το μοντέλο διακυβέρνησης που ακολουθεί

Ο κ. Παπασταύρου κατέληξε με μια ξεκάθαρη προτροπή για πολιτική υπευθυνότητα και θεσμική σοβαρότητα, τονίζοντας πως: «Σε αυτό το παγκόσμιο ασταθές περιβάλλον, να μην μεταφέρουμε την αστάθεια και στο εσωτερικό. Χρειάζονται υπεύθυνες αντιπροτάσεις και όχι λύσεις που ‘χαϊδεύουν τα αυτιά’». Με αυτό το μήνυμα, έστειλε ένα κάλεσμα για ρεαλισμό, συνέπεια και διάλογο με βάση την αλήθεια και όχι τον εντυπωσιασμό, δίνοντας έμφαση στη σημασία της σταθερότητας για το μέλλον της χώρας.

Διαβάστε ακόμη