Οργανώσεις για το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα υπέβαλαν την Παρασκευή καταγγελία κατά της Κομισιόν, κατηγορώντας την για αποδυνάμωση της νομοθεσίας για τη βιωσιμότητα χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με το κοινό ή αξιολόγηση των επιπτώσεων των αλλαγών, μεταδίδει το Reuters.
Τον Φεβρουάριο, η Κομισιόν πρότεινε νομοθετικές αλλαγές υπό την ονομασία «Omnibus», οι οποίες θα εξαιρούσαν χιλιάδες μικρότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τις υποχρεώσεις αναφοράς για θέματα βιωσιμότητας, ενώ θα περιόριζαν και τις υποχρεώσεις των μεγαλύτερων εταιρειών να ελέγχουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικά προβλήματα.
Οι βιομηχανίες είχαν διαμαρτυρηθεί ότι οι αυστηροί κανονισμοί της ΕΕ καθιστούν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές έναντι αντιπάλων τους στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μειώνει τη ρύθμιση και επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά.
Σε καταγγελία που υπεβλήθη στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή –τον ανεξάρτητο θεσμό εποπτείας της ΕΕ– η νομική οργάνωση ClientEarth και επτά ακόμη οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή δεν αξιολόγησε τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των αλλαγών και ότι αυτό συνιστά κακοδιοίκηση.
Κατηγόρησαν επίσης την Κομισιόν ότι προχώρησε σε κλειστές συναντήσεις με λομπίστες της βιομηχανίας πριν δημοσιεύσει την πρότασή της, αποφεύγοντας τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης.
Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν απάντησε άμεσα σε σχετικό αίτημα για σχόλιο.
«Η προσέγγιση των κλειστών θυρών που ακολούθησε η Κομισιόν, δίνοντας προτεραιότητα σε συγκεκριμένους ενδιαφερόμενους έναντι άλλων, κινδυνεύει επίσης να ενισχύσει αντιδημοκρατικές ρητορικές και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της ΕΕ στους θεσμούς της», αναφέρει η καταγγελία.
Μια λίστα προσκεκλημένων που εξετάστηκε από το Reuters έδειξε ότι η Κομισιόν είχε καλέσει σε κλειστή συνάντηση τον Φεβρουάριο λομπίστες της βιομηχανίας και εταιρείες όπως οι Eni, ExxonMobil και TotalEnergies, πριν από τη δημοσίευση της πρότασης Omnibus – αλλά η λίστα περιλάμβανε και οργανώσεις όπως το World Wildlife Fund και το Human Rights Watch.
Ο «Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής» πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για την καταγγελία. Αν και ο θεσμός δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες, μπορεί μέσω των ερευνών του να διατυπώσει συστάσεις προς την Κομισιόν που να επηρεάσουν τη μελλοντική νομοθετική διαδικασία, και να αυξήσει τη θεσμική πίεση και εποπτεία από άλλα όργανα της ΕΕ πάνω στη λειτουργία της Επιτροπής.
Διαβάστε ακόμη