Ο τομέας της ενέργειας από τους ωκεανούς, ή αλλιώς η ωκεάνια ενέργεια, σημείωσε σημαντική πρόοδο το 2024, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο την εμπορική του ωρίμανση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Ocean Energy Stats & Trends του οργανισμού Ocean Energy Europe (OEE). Η πρόοδος ήταν εμφανής τόσο στην παλιρροϊκή όσο και στην ενέργεια των κυμάτων, με έναν αυξανόμενο αριθμό έργων σε εξέλιξη και ενισχυμένη εμπιστοσύνη από ιδιώτες επενδυτές.
Συνολικά, 165 MW δυναμικότητας σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε 15 δημόσια υποστηριζόμενες μονάδες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η δυναμική αυτή στηρίζεται κυρίως στη σταθερή εθνική υποστήριξη -ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία- μέσω μακροπρόθεσμων μηχανισμών ενίσχυσης εσόδων που προσφέρουν προβλεψιμότητα στην αγορά και προσελκύουν ιδιωτικά κεφάλαια. Το μοντέλο αυτό έχει αποδειχθεί επιτυχημένο για την παλιρροϊκή ενέργεια και η OEE καλεί για αντίστοιχη στήριξη και στην κυματική ενέργεια, ειδικά στην Πορτογαλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
Η ενέργεια των κυμάτων πέτυχε, επίσης, σημαντικά τεχνολογικά και χρηματοδοτικά ορόσημα μέσα στο 2024. Αρκετές πλήρους κλίμακας διατάξεις εγκαταστάθηκαν, ενώ πολλές τεχνολογίες είναι πλέον έτοιμες για εφαρμογή σε επίπεδο μονάδων παραγωγής. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση υπήρξε καταλυτική για την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών και την υλοποίηση των πρώτων σχεδίων κυματικών μονάδων, που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, για να καταστούν τα έργα αυτά βιώσιμα και επενδυτικά ελκυστικά, απαιτούνται και εθνικοί μηχανισμοί στήριξης εσόδων.
Πέρα από την Ευρώπη, το ενδιαφέρον για την ενέργεια των ωκεανών αυξάνεται, ιδίως στις ΗΠΑ και την Κίνα, που επενδύουν σημαντικά για να αναπτύξουν τους δικούς τους τομείς. Για να διατηρήσει η Ευρώπη την παγκόσμια ηγεσία της, πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την καινοτομία και να περάσει στην εκβιομηχάνιση του τομέα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλείται να παρέμβει με δανειοδοτήσεις και εγγυήσεις, μειώνοντας το κόστος κεφαλαίου και ενισχύοντας τις πρώτες προεμπορικές μονάδες.
Ο Valentin Dupont, ανώτερος υπεύθυνος πολιτικής στον OEE, τόνισε τη σημασία του συντονισμού μεταξύ πολιτικών και χρηματοδότησης. Όπως δήλωσε, η εθνική στήριξη στις παλιρροϊκές μονάδες οδήγησε σε επιτυχία, και το ίδιο πρέπει να συμβεί και με την κυματική ενέργεια.
Με την κατάλληλη υποστήριξη, η ενέργεια από τους ωκεανούς μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στους στόχους της ΕΕ για ανταγωνιστικότητα και απανθρακοποίηση. Το μέγεθος του “επάθλου” είναι τεράστιο: μια νέα ευρωπαϊκή βιομηχανία, με 400.000 νέες θέσεις εργασίας, 100 GW προβλέψιμης και εγχώριας ανανεώσιμης ενέργειας, και εξαγωγικές δυνατότητες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Διαβάστε ακόμη