Σήμερα δημοσιεύτηκε από το ελληνικό ΥΠΕΝ ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της χώρας. Λίγο αργότερα, ανακοίνωση αναφορικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ανακοίνωσε η Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) που ανακοίνωσε η Ελλάδα, ως απόρροια της νομοθεσίας της ΕΕ, παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο.

  • Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι μονομερείς ενέργειες και ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας.
  • Υπενθυμίζουμε ότι οι μονομερείς ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, ότι το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ των παρόχθιων κρατών στις εν λόγω θάλασσες και, στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος.
  • Οι προαναφερθείσες ενέργειες και οι προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων, όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο παρόν και το μέλλον, δεν θα έχουν νομικές συνέπειες για τη χώρα μας.
  • Η Τουρκία διατηρεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα τη θέση της ότι πρέπει να υιοθετείται μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, της δικαιοσύνης και της καλής γειτονίας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και οι δύο πλευρές επιθυμούν.
  • Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που έχει εκπονήσει η χώρα μας διαβιβάζεται επίσης στην UNESCO και στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών».

Νωρίτερα σήμερα το ελληνικό ΥΠΕΝ είχε αναφέρει:

Η πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της χώρας, εκδόθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Ο ΘΧΣ συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με σεβασμό στην αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε κατά την εκπόνηση της ΕΧΣΘΧ συνέθεσε συχνά αντικρουόμενες κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, προκειμένου να υπηρετήσει μια σειρά αλληλένδετους στόχους, όπως η κλιματική ανθεκτικότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων, η βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών, η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας, η ιχθυοκαλλιέργεια και η ενίσχυση των διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος. Ο ΘΧΣ λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και αποδίδει έμφαση στη διαβούλευση και συνδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων ανά περιφέρεια, μέσα από τη συγκρότηση Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων.

Με τον ΘΧΣ και την ΕΧΣΘΧ, η Ελληνική Πολιτεία για πρώτη φορά οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της, υλοποιώντας την υποχρέωση που απορρέει από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και ασκώντας τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Διαβάστε ακόμη