Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη χρήση διεθνών πιστώσεων άνθρακα (carbon credits) για την επίτευξη του επόμενου κλιματικού της στόχου, μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις απαιτήσεις για μείωση των εκπομπών CO2 από τις εγχώριες βιομηχανίες, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα και μίλησαν στο Reuters.

Η πρόταση αυτή είναι μία από τις επιλογές που συζητά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα, Βόπκε Χούκστρα, με τα κράτη-μέλη και τους ευρωβουλευτές. Ορισμένοι από αυτούς αντιτίθενται στον στόχο της ΕΕ για το 2040, που προβλέπει μείωση των εκπομπών κατά 90%, στόχο που η Κομισιόν αρχικά σχεδίαζε να προτείνει. Η Κομισιόν καθυστέρησε να παρουσιάσει επίσημα τον στόχο τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντιμετωπίζει πολιτικές αντιδράσεις στην «πράσινη ατζέντα» της ΕΕ, καθώς η κλιματική αλλαγή ανταγωνίζεται πλέον άλλες πολιτικές προτεραιότητες, όπως η άμυνα. Παράλληλα, ορισμένες κυβερνήσεις και βουλευτές υποστηρίζουν ότι οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί της ΕΕ πλήττουν τις εγχώριες βιομηχανίες, οι οποίες ήδη δοκιμάζονται από αμερικανικούς δασμούς και φθηνές εισαγωγές.

Πέντε πηγές με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν ότι η Κομισιόν εξετάζει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να θέσει έναν χαμηλότερο του 90% στόχο για τις εγχώριες βιομηχανίες, επιτρέποντας παράλληλα στα κράτη-μέλη να αγοράζουν διεθνείς πιστώσεις άνθρακα για να καλύψουν τη διαφορά. Αυτό θα σήμαινε ότι οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να αγοράζουν πιστώσεις από έργα μείωσης εκπομπών CO2 στο εξωτερικό – για παράδειγμα, αναδάσωση στη Βραζιλία – και να υπολογίζουν τις αντίστοιχες μειώσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού στόχου. Οι επιλογές αυτές, που εξετάζει η Κομισιόν, είχαν αναφερθεί νωρίτερα από το Politico. Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο εξετάζεται η ενσωμάτωση διεθνών πιστώσεων άνθρακα στον ευρωπαϊκό στόχο. Μια τέτοια απόφαση θα συνιστούσε ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής της ΕΕ, καθώς οι προηγούμενοι κλιματικοί στόχοι της βασίζονταν αποκλειστικά σε εσωτερικές προσπάθειες.

Η Κομισιόν «ακούει» τις φωνές που ζητούν ρεαλισμό

Ο Χούκστρα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μείωση κατά 90% παραμένει το «σημείο εκκίνησης» της Κομισιόν στις συζητήσεις για τον στόχο του 2040, τον οποίο πλέον σχεδιάζει να προτείνει πριν το καλοκαίρι. «Είμαστε ευαίσθητοι σε αιτήματα για λίγη περισσότερη πραγματιστική προσέγγιση», δήλωσε στους δημοσιογράφους, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει αν εξετάζει ευελιξίες στον στόχο. Ο κλιματικός στόχος για το 2040 πρέπει να εγκριθεί τόσο από τα κράτη-μέλη όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα κράτη συνεχίζουν να εργάζονται για την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας αγοράς άνθρακα με τη στήριξη του ΟΗΕ, η οποία – σύμφωνα με τους υποστηρικτές της – θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει έργα μείωσης εκπομπών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, οι πιστώσεις άνθρακα έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο σκανδάλων, καθώς έργα που παρήγαν τέτοιες πιστώσεις αποδείχθηκε ότι δεν προσέφεραν τις περιβαλλοντικές ωφέλειες που διατείνονταν.

Η Λίντα Κάλχερ, εκτελεστική διευθύντρια του think tank Strategic Perspectives, προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτό. «Η λίστα σκανδάλων που σχετίζονται με διεθνείς πιστώσεις είναι μακρά: απάτες, έλλειψη περιβαλλοντικής αξιοπιστίας και κατακόρυφη πτώση της τιμής του CO2 στην ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ΕΕ είχε απαγορεύσει τη χρήση διεθνών πιστώσεων στην εσωτερική αγορά άνθρακα το 2013, όταν η εισροή φθηνών πιστώσεων οδήγησε σε πτώση των τιμών. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας νέας, πιο αξιόπιστης παγκόσμιας αγοράς επικεντρώνονται πλέον στη θέσπιση αυστηρότερων προδιαγραφών ώστε οι πιστώσεις να αντικατοπτρίζουν πραγματικά κλιματικά οφέλη.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια στροφή θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ της ΕΕ στις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα, προσφέροντας στήριξη σε αναπτυσσόμενες χώρες μέσω των έργων τους. «Κατά τη γνώμη μου, οι χώρες στην άλλη πλευρά των διαπραγματεύσεων θα το υποδέχονταν θετικά, γιατί έχουν μεγάλη ανάγκη από χρηματοδότηση για το κλίμα», δήλωσε ο Αντρέι Μάρκου, εκτελεστικός διευθυντής του think tank ERCST.

Διαβάστε ακόμη