Ερευνητές στη Σουηδία ανακάλυψαν ότι οι νεκροί σκαντζόχοιροι, ιδίως από αστικές περιοχές, συσσωρεύουν υψηλά επίπεδα επικίνδυνων περιβαλλοντικών ρύπων, προσφέροντας μια ανησυχητική ματιά στην κατάσταση του περιβάλλοντος. Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Lund, επικεντρώθηκε σε σκαντζόχοιρους από τη νότια Σουηδία και αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα διαφόρων χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων βαρέων μετάλλων, φυτοφαρμάκων, πλαστικών πρόσθετων και κυρίως πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCB). Παρά το γεγονός ότι έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες, τα PCBs βρέθηκαν σε κάθε σκαντζόχοιρο που εξετάστηκε, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητά τους στο περιβάλλον.
Οι σκαντζόχοιροι θεωρούνται «είδη φρουροί», πράγμα που σημαίνει ότι η υγεία τους αντανακλά την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Η διατροφή τους, η οποία αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ασπόνδυλα που ζουν στο έδαφος, όπως γυμνοσάλιαγκες και γαιοσκώληκες, τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους στους περιβαλλοντικούς ρύπους, καθώς οι ρύποι αυτοί βιομεγεθύνονται μέσω της τροφικής αλυσίδας. Οι σκαντζόχοιροι καταναλώνουν επίσης όμβρια ύδατα, τα οποία μπορεί να περιέχουν βαρέα μέταλλα και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες, σύμφωνα με το euronews.
Η μελέτη διαπίστωσε σημαντικά επίπεδα μολύβδου, φθαλικών ενώσεων και PCB στα αγκάθια, τα δόντια και τον ηπατικό ιστό των σκαντζόχοιρων. Τα PCBs, που κάποτε χρησιμοποιούνταν ευρέως σε βιομηχανικές εφαρμογές, είναι ανθεκτικά χημικά που μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος, το νερό και τον αέρα για δεκαετίες και είναι γνωστά καρκινογόνα και ενδοκρινικά διαταρακτές. Η συνεχιζόμενη παρουσία τους στο περιβάλλον αποτελεί αιτία ανησυχίας, ιδίως καθώς προστίθενται νέοι ρύποι όπως τα πλαστικά και τα φυτοφάρμακα.
Αν και οι ακριβείς επιπτώσεις αυτών των ρύπων στους σκαντζόχοιρους παραμένουν ασαφείς, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που συνδέουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος με τη μείωση του πληθυσμού τους. Οι σκαντζόχοιροι έχουν καταγραφεί ως σχεδόν απειλούμενοι από το 2020, με μείωση του αριθμού τους κατά 30% σε όλη την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ρύπανση θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτή τη μείωση, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις τοξικές επιδράσεις των PCBs στους νεαρούς σκαντζόχοιρους, οι οποίοι συσσωρεύουν περισσότερους ρύπους από τους ενήλικες.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών ρύπων στους σκαντζόχοιρους και για την αξιολόγηση των ευρύτερων συνεπειών για την υγεία του ανθρώπου και της άγριας πανίδας.
Διαβάστε ακόμη