Με εξαφάνιση απειλούνται οι παγετώνες της Τουρκίας, ορισμένοι από τους οποίους είναι ηλικίας έως και 20.000 ετών, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Οι παγετώνες αυτοί, που βρίσκονται στα βουνά Cilo στη νοτιοανατολική Τουρκία, υψώνονται στα 4.135 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά χάνουν τεράστιες εκτάσεις κάθε χρόνο. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν συρρικνωθεί κατά 55%, με στρώματα πάγου που κάποτε είχαν βάθος 200 μέτρων να έχουν μειωθεί σε λιγότερο από 50 μέτρα. Οι εναπομείναντες παγετώνες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, με ρωγμές, κανάλια και σήραγγες να σχηματίζονται στο εσωτερικό τους, αποδυναμώνοντας τη δομή τους.
Ο καθηγητής Faruk Alaeddinoğlu, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Van Yüzüncü Yıl, τονίζει ότι το γρήγορο λιώσιμο των παγετώνων οφείλεται κυρίως στη διαφορά θερμοκρασίας στα μεγάλα υψόμετρα, όπου το λιώσιμο συμβαίνει πιο γρήγορα σε σύγκριση με τα χαμηλότερα υψόμετρα. Προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση δράση, οι παγετώνες μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, κάνοντας λόγο για φυσική κληρονομιά και κρίσιμο κομμάτι της γεωγραφίας της Ανατολίας.
Τα βουνά Cilo χαρακτηρίστηκαν ως εθνικό πάρκο το 2020 και προσελκύουν εκατοντάδες φυσιολάτρες και πεζοπόρους ετησίως. Ωστόσο, οι επιστήμονες προτρέπουν οι παγετώνες να αποκλειστούν από τους επισκέπτες και να καλυφθούν με ένα προστατευτικό στρώμα για να βοηθήσουν στη διατήρησή τους. Ο Alaeddinoğlu υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως το περπάτημα στους παγετώνες, επιταχύνει την υποβάθμισή τους και οι επισκέπτες θα πρέπει να τους παρατηρούν μόνο από ασφαλή απόσταση.
Οι παγετώνες λιώνουν παγκοσμίως
Αυτή η ανησυχητική κατάσταση δεν είναι μοναδική στην Τουρκία, καθώς οι παγετώνες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές. Από το 1975, οι παγετώνες έχουν χάσει 9.000 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα τεράστιο κομμάτι πάγου στο μέγεθος της Γερμανίας. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια σημειώθηκε η μεγαλύτερη απώλεια παγετώδους μάζας που έχει καταγραφεί ποτέ, προκαλώντας μια σειρά από αλυσιδωτές επιπτώσεις, όπως πλημμύρες, λειψυδρία και άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός τονίζει ότι η διατήρηση των παγετώνων είναι ζωτικής σημασίας για την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική επιβίωση.
Διαβάστε ακόμη