Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι καταιγίδες στην Ελλάδα γίνονται όλο και πιο έντονες και καταστροφικές λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι καταιγίδες που έπληξαν την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, ιδίως στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, είναι πλέον έως και 15% πιο έντονες (μεγαλύτερη ποσότητα νερού) από ό,τι θα ήταν στο παρελθόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews.

Στα τέλη Μαρτίου, έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν αρκετά ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Πάρου και της Μυκόνου, φέρνοντας καταρρακτώδεις βροχές και χαλαζοπτώσεις που πλημμύρισαν δρόμους και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές. Στις 31 Μαρτίου, στα νησιά αυτά σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις που βύθισαν οχήματα και ανάγκασαν τις αρχές να κλείσουν τα σχολεία και να περιορίσουν την κυκλοφορία στα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Καθώς οι καταιγίδες συνεχίστηκαν και τον Απρίλιο, το νησί της Κρήτης επλήγη ιδιαίτερα, με την πόλη-λιμάνι των Χανίων να καταγράφει τη μεγαλύτερη βροχόπτωση σε διάστημα 24 ωρών, οδηγώντας σε εκτεταμένες πλημμύρες. Άλλα νησιά, όπως η Ρόδος, χτυπήθηκαν επίσης από θυελλώδεις ανέμους.

Αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία προβλέπει συχνότερες και εντονότερες καταιγίδες στη Μεσόγειο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας. Ο Tommaso Alberti, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) της Ιταλίας, τόνισε ότι η ανάλυση δείχνει μια σαφή τάση: οι καταιγίδες γίνονται πιο έντονες, γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο πλημμυρών.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες της ClimaMeter, χρησιμοποίησε ιστορικά μετεωρολογικά δεδομένα από το Copernicus, τα οποία καλύπτουν τα τελευταία 74 χρόνια. Οι ερευνητές συνέκριναν καιρικά συστήματα από τα τέλη του 20ου αιώνα (1950-1986) και τις τελευταίες δεκαετίες (1987-2023), μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Διαπίστωσαν ότι οι καταιγίδες που έπληξαν την Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου ήταν έως και 5 χιλιοστά/ημέρα πιο υγρές (με πιο πολύ νερό) από ό,τι θα ήταν στο παρελθόν, μια αύξηση της τάξης του 10-15%.

Ενώ οι φυσικοί παράγοντες κλιματικής μεταβλητότητας, όπως το Ελ Νίνιο, μπορεί να είχαν κάποια επίδραση, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κύριος παράγοντας της σοβαρότητας των καταιγίδων είναι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες προτρέπουν σε άμεση δράση τόσο για τον μετριασμό των εκπομπών όσο και για την προσαρμογή των υποδομών ώστε να προετοιμαστούν για συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ευάλωτες περιοχές όπως η Μεσόγειος.

Διαβάστε ακόμη