Ο παγκόσμιος στόλος ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα αυξήθηκε κατά 18,8 γιγαβάτ το 2024, η χαμηλότερη αύξηση των τελευταίων δύο δεκαετιών, αλλά οι νέες προσθήκες στην Κίνα και την Ινδία συνέχισαν να αντισταθμίζουν τα κλεισίματα αλλού, όπως έδειξαν την Πέμπτη τα στοιχεία της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Global Energy Monitor.
Παρά το κύμα ρεκόρ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 44 GW νέας ισχύος άνθρακα τέθηκαν σε λειτουργία από 12 χώρες πέρυσι, υψηλότερα από τα 25,2 GW των αποσύρσεων, ανέφερε η ετήσια έκθεση παρακολούθησης των μονάδων άνθρακα της GEM.
Με 2.143 GW, η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα άνθρακα είναι τώρα 13% υψηλότερη από ό,τι ήταν όταν υπογράφηκε η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα πριν από σχεδόν μια δεκαετία.
Πρωταθλήτρια η Κίνα στην υιοθέτηση άνθρακα
Αν και έχει ορκιστεί να «ελέγξει αυστηρά» τη νέα δυναμικότητα άνθρακα, η Κίνα – ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο – έθεσε σε λειτουργία επιπλέον 30,5 GW πέρυσι, περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου συνόλου. Αλλά αυτό ήταν λιγότερο από τα 47,4 GW που πρόσθεσε η Κίνα το 2023, σύμφωνα με το Reuters.
Οι νέες κατασκευές της Κίνας το 2024 ήταν οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, ανέφεραν ερευνητές νωρίτερα φέτος.
«Αναμφισβήτητα, αυτό που βλέπουμε πρωτίστως είναι ότι τα κινεζικά συμφέροντα άνθρακα συνεχίζουν να επιδιώκουν και να κατασκευάζουν νέες μονάδες άνθρακα, με τη βοήθεια της χαλαρής εφαρμογής των δικών της κατευθυντήριων γραμμών και δεσμεύσεων από την κυβέρνηση», δήλωσε η Christine Shearer, η οποία διευθύνει το πρόγραμμα Coal Plant Tracker της GEM.
Ενώ η Κίνα λέει ότι κατασκευάζει ενέργεια από άνθρακα για να υποστηρίξει τα αιολικά και φωτοβολταϊκά εργοστάσιά της, τα περισσότερα από τα νέα έργα βρίσκονται σε περιοχές που έχουν ήδη υπεραρκετό δυναμικό καύσης άνθρακα, πρόσθεσε ο Shearer.
Η Ινδία είδε την ισχύ άνθρακα να αυξάνεται κατά 5,6 GW το 2024, έναντι 5,5 GW το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της GEM. Άλλες χώρες που εγκαινίασαν νέα εργοστάσια το 2024 ήταν η Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Νότια Κορέα και οι Φιλιππίνες.
Η GEM προειδοποίησε ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, καθυστερούν τα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των παλαιών μονάδων.
«Οι καθυστερήσεις απόσυρσης συμβαίνουν κυρίως σε χώρες που δεν κατασκευάζουν επαρκή καθαρή ενέργεια για να καλύψουν τις αποσύρσεις», δήλωσε ο Shearer.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 585 GW πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 15% από το 2023 και αντιστοιχώντας στο 92,5% του συνόλου των παγκόσμιων προσθηκών ισχύος, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).
Ωστόσο, πρέπει να αυξηθεί κατά 16,6% ετησίως για το υπόλοιπο της δεκαετίας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2030 για τριπλασιασμό της δυναμικότητας.
Η ενεργειακή μετάβαση δεν κινείται αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η Rana Adib, εκτελεστική διευθύντρια της συμμαχίας πολιτικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας REN21 με έδρα το Παρίσι.
Διαβάστε ακόμη