Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, πολλοί από εμάς ήδη σκεφτόμαστε τις διακοπές και το γιορτινό τραπέζι με τους κοντινούς μας ανθρώπους. Ωστόσο, το επιπλέον μαγείρεμα και το ψήσιμο συνδέονται και με αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Για να κρατήσετε, λοιπόν, φέτος, το ενεργειακό κόστος σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια των γιορτών, η Kissimmee Utility Authority (δημόσια επιχείρηση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολιτεία της Φλόριντα, στις ΗΠΑ) προσφέρει απλές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας που αφορούν το μαγείρεμα, και μπορεί να εφαρμόσει εύκολα κάθε ένας από εμάς.

Τι να προσέξετε στον φούρνο

Πρώτον, όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό φούρνο, είναι πιο αποδοτικό να μαγειρεύετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του γεύματός σας ταυτόχρονα. Μια άλλη σημαντική συμβουλή είναι να αποφεύγετε να ανοίγετε την πόρτα του φούρνου για να ελέγξετε το φαγητό, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειώσετε τη θερμοκρασία του φούρνου έως και 25 βαθμούς, αυξάνοντας το χρόνο μαγειρέματος και σπαταλώντας ενέργεια. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε απλώς το φως του φούρνου για να παρακολουθείτε τη διαδικασία μαγειρέματος.

Η απενεργοποίηση του φούρνου ή της κουζίνας λίγα λεπτά πριν το φαγητό μαγειρευτεί πλήρως μπορεί επίσης να εξοικονομήσει ενέργεια, καθώς οι συσκευές αυτές διατηρούν τη θερμότητα μετά την απενεργοποίησή τους. Επιπλέον, όταν μαγειρεύετε στο φούρνο, προσαρμόστε το μέγεθος του τηγανιού στο θερμαντικό πεδίο, ώστε να διασφαλίζετε ότι περισσότερη θερμότητα φτάνει στο τηγάνι και λιγότερη χάνεται στον περιβάλλοντα αέρα. Σημαντικό, είναι επίσης, οι καυστήρες και οι ανακλαστήρες της κουζίνας σας να είναι καθαροί, καθώς έτσι θα παρέχουν καλύτερη θέρμανση, εξοικονομώντας περαιτέρω ενέργεια.

Οι κατάλληλες συσκευές για μαγείρεμα

Η χρήση καπακιών που εφαρμόζουν καλά κατά το μαγείρεμα βοηθά στη διατήρηση της θερμότητας στα σκεύη, επιτρέποντάς σας να μειώσετε τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας και να μειώσετε τους χρόνους μαγειρέματος. Επίσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείτε γυάλινα ή κεραμικά τηγάνια στο φούρνο, καθώς σας επιτρέπουν να μαγειρεύετε σε 25 βαθμούς χαμηλότερα από τα μεταλλικά τηγάνια, επιτυγχάνοντας παράλληλα την ίδια ταχύτητα μαγειρέματος. Για μικρότερες εργασίες μαγειρέματος, επιλέξτε φούρνο μικροκυμάτων ή τοστιέρα, οι οποίοι καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς φούρνους και συμβάλλουν στο να διατηρείται η κουζίνα σας πιο δροσερή. Οι βραστήρες είναι επίσης ενεργειακά αποδοτικοί, καθώς χρησιμοποιούν μόνο 17 λεπτά ρεύματος για ένα πλήρες γεύμα.

Τέλος, προγραμματίστε εκ των προτέρων την απόψυξη των τροφίμων, επιλέγοντας την απόψυξη στο ψυγείο όταν είναι δυνατόν. Αν βιάζεστε, η απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση ζεστού τρεχούμενου νερού. Επιπλέον, αφήστε τα ζεστά τρόφιμα να κρυώσουν πριν τα βάλετε στο ψυγείο, καθώς έτσι μειώνεται ο φόρτος εργασίας του ψυγείου σας.

Διαβάστε ακόμη