Έφτασε ξανά η περίοδος για τη θερινή αλλαγή ώρας. Την Κυριακή 30 Μαρτίου γυρνάμε μια ώρα μπροστά τα ρολόγια μας. Η ιδέα της εξοικονόμησης ενέργειας βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της συνήθειας. Η συζήτηση για να καταργηθεί η αλλαγή ώρας είχε ενταθεί το 2018, καθώς το debate για τη θερινή και τη χειμερινή ώρα οδήγησε την Κομισιόν να προτείνει την εφαρμογή του μέτρου με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Οι υποστηρικτές και των δύο πλευρών επικαλέστηκαν μελέτες που αναδεικνύουν τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η αλλαγή ώρας στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς και σε τομείς όπως η γεωργία και η οδική ασφάλεια. Ωστόσο, η απόφαση «πάγωσε» αρχικά λόγω της πανδημίας και αργότερα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των συνακόλουθων γεωπολιτικών κρίσεων.
Σήμερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση για την υιοθέτηση της πρότασης που θα καταργούσε την αλλαγή της ώρας. Παραμένει αβέβαιο για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί η εναλλαγή μεταξύ θερινής και χειμερινής ώρας, έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση λάβει οριστική απόφαση. Μέχρι τότε, η αλλαγή ώρας θα πραγματοποιηθεί ξανά την Κυριακή, με τη μετάβαση στη θερινή ώρα.
Η εξοικονόμηση ενέργειας τη θερινή περίοδο από την αλλαγή ώρας
Η ιδέα του να σβήνουμε τα φώτα για περισσότερο χρόνο ήταν πάντα συνδεδεμένη με τη θερινή ώρα. Αν μετακινήσετε το ρολόι κατά μία ώρα την άνοιξη, οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο φως το βράδυ θα καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα τη νύχτα – τουλάχιστον θεωρητικά, όπως αναφέρει το Bloomberg. Όμως, πιο πρόσφατα, εμφανίστηκαν έρευνες που αμφισβητούν την παραδοχή της θερινής ώρας. «Συχνά πιστεύεται ότι πράγματι εξοικονομεί ενέργεια», λέει ο Μάθιου Κότχεν, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale. «Τα τελευταία 10 ή 15 χρόνια, έχουν βγει μερικές μελέτες που αμφισβητούν το κατά πόσον αυτό ισχύει ή όχι».
Το 2008, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση αξιολόγησης μιας αλλαγής του 2005 που επέκτεινε τη θερινή ώρα, μετακινώντας την «άνοιξη προς τα εμπρός» από την πρώτη Κυριακή του Απριλίου στη δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου και σπρώχνοντας την «πτώση προς τα πίσω» από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου στην πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Η έκθεση διαπίστωσε ότι η αλλαγή οδήγησε σε μείωση της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 0,5% για κάθε ημέρα της παράτασης. Οι περισσότερες από αυτές τις εξοικονομήσεις προέκυψαν το βράδυ, γεγονός που αντιστάθμισε μια μικρή αύξηση στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας το πρωί.
Διαβάστε ακόμη