Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη Βρετανία μειώθηκαν κατά 4% το 2024, σύμφωνα με προσωρινά κυβερνητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη, καθώς έκλεισε ο τελευταίος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη χώρα και μειώθηκαν οι εκπομπές από τον βιομηχανικό τομέα.

Η Βρετανία έχει στόχο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, κάτι που θα απαιτήσει τεράστια αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στροφή σε καθαρότερα ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εκτιμήθηκαν σε 371 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα το 2024, από 385 εκατομμύρια τόνους το 2023, ανέφερε το Τμήμα Ενεργειακής Ασφάλειας και Καθαρού Μηδενός (DESNZ).

Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, με τις εκπομπές να μειώνονται κατά 15% λόγω των υψηλότερων εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, της μεγαλύτερης παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και του τερματισμού της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, δήλωσε ο DESNZ.

Η Βρετανία έγινε πέρυσι η πρώτη χώρα της G7 που σταμάτησε να χρησιμοποιεί άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εκπομπές του βιομηχανικού τομέα μειώθηκαν κατά 9%, γεγονός που σύμφωνα με τον DSENZ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κλείσιμο των υψικαμίνων στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα και στη χαμηλότερη χρήση άνθρακα σε ολόκληρο τον τομέα.

Η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Βρετανίας στο Port Talbot στην Ουαλία τερμάτισε την παραγωγή τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους μετά από περισσότερα από 100 χρόνια παραγωγής χάλυβα.

Οι εκπομπές στον τομέα των μεταφορών, τη μεγαλύτερη πηγή αερίων του θερμοκηπίου στη Βρετανία, μειώθηκαν κατά 2% λόγω της μείωσης της χρήσης ντίζελ στα οδικά οχήματα, δήλωσε η DSENZ.

Τα στοιχεία σημαίνουν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Βρετανίας έχουν μειωθεί κατά περίπου 54% από τα επίπεδα του 1990.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη του στόχου του καθαρού μηδενός, έθεσε έναν ενδιάμεσο στόχο για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 81% έως το 2035 στις περσινές διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε ακόμη