Η έκταση των παγετώνων στην Κίνα έχει συρρικνωθεί κατά 26% από το 1960 λόγω της ραγδαίας υπερθέρμανσης του πλανήτη, με 7.000 μικρούς παγετώνες να εξαφανίζονται εντελώς και την υποχώρηση των παγετώνων να εντείνεται τα τελευταία χρόνια, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάρτιο.

Οι παγετώνες σε όλο τον κόσμο εξαφανίζονται ταχύτερα από ποτέ, με τη μεγαλύτερη απώλεια μάζας παγετώνων που έχει καταγραφεί να λαμβάνει χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της UNESCO.

Καθώς οι σημαντικοί πύργοι νερού συνεχίζουν να συρρικνώνονται, η μικρότερη διαθεσιμότητα γλυκού νερού αναμένεται να συμβάλει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τους υδάτινους πόρους, προειδοποίησαν οι περιβαλλοντικές ομάδες. Η υποχώρηση των παγετώνων δημιουργεί επίσης νέους κινδύνους καταστροφών.

Οι παγετώνες της Κίνας βρίσκονται κυρίως στα δυτικά και βόρεια της χώρας, στις περιοχές του Θιβέτ και του Σιντζιάνγκ και στις επαρχίες Σιτσουάν, Γιουνάν, Γκανσού και Τσινγκάι.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 21 Μαρτίου στην ιστοσελίδα του Βορειοδυτικού Ινστιτούτου Οικοπεριβάλλοντος και Πόρων της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, έδειξαν ότι η συνολική έκταση των παγετώνων της Κίνας ήταν περίπου 46.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με περίπου 69.000 παγετώνες το 2020.

Αυτό συγκρίνεται με περίπου 59.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίπου 46.000 παγετώνες στην Κίνα μεταξύ 1960 και 1980, όπως έδειξε η μελέτη.

Για να σώσει τους παγετώνες που λιώνουν, η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει τεχνολογία, όπως κουβέρτες χιονιού και συστήματα τεχνητού χιονιού, για να καθυστερήσει τη διαδικασία τήξης.

Το οροπέδιο του Θιβέτ είναι γνωστό ως ο Τρίτος Πόλος του κόσμου για την ποσότητα του πάγου που έχει κλειδωθεί εδώ και καιρό στην ερημιά του μεγάλου υψομέτρου.

Η δραματική απώλεια πάγου, από την Αρκτική μέχρι τις Άλπεις, από τη Νότια Αμερική μέχρι το οροπέδιο του Θιβέτ, αναμένεται να επιταχυνθεί καθώς η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, ωθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε υψηλότερα επίπεδα.

Αυτό θα επιδεινώσει πιθανότατα τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και αυτές οι βασικές πηγές νερού λιγοστεύουν, αναφέρει η έκθεση της UNESCO.

Διαβάστε ακόμη