Η Ινδονησία προχωρά δυναμικά με τη διεθνή συνεργασία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς κλιματικές συμφωνίες και δεσμεύσεις για στήριξη των ενεργειακών στόχων των αναπτυσσόμενων χωρών, αναφέρει το oilprice.com.

Στα τέλη του 2022, η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα παγκοσμίως και χώρα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, υπέγραψε συμφωνία για την έναρξη της Συνεργασίας Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης (JETP). Η συμφωνία αυτή ηγούνταν από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και περιλάμβανε τον Καναδά, τη Δανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρθηκε από όλες αυτές τις συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων δεσμεύσεων για την ενεργειακή μετάβαση του Βιετνάμ και της Νότιας Αφρικής, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής αποχώρησης από τις κλιματικές συμφωνίες και τη Συμφωνία των Παρισίων. Μέσω αυτών των συνεργασιών, οι πλουσιότερες χώρες δεσμεύονται να παρέχουν εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση προσπαθειών των αναπτυσσόμενων οικονομιών να ενισχύσουν την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.

Στην Ινδονησία, οι χρηματοδοτικές δεσμεύσεις της JETP πλέον συντονίζονται από την Ιαπωνία και τη Γερμανία, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Airlangga Hartarto, Υπουργός Συντονισμού Οικονομικών Υποθέσεων της χώρας. «Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων και την JETP δεν μειώνει τη δέσμευση των υπόλοιπων εννέα χωρών-εταίρων να υποστηρίξουν τον στόχο της Ινδονησίας για μηδενικές εκπομπές», ανέφερε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι διεθνείς εταίροι έχουν εξασφαλίσει εγγυήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέσω πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών, σύμφωνα με τον Hartarto. Επιπλέον, 54 έργα πράσινης ενέργειας στην Ινδονησία έχουν ήδη λάβει διεθνείς χρηματοδοτικές δεσμεύσεις – είτε μέσω δανείων, επενδύσεων μετοχών ή επιχορηγήσεων – συνολικής αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Πραμπόβο Σουμπιάντο, δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η χώρα σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και ορυκτά καύσιμα μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. «Η Ινδονησία είναι πλούσια σε γεωθερμικούς πόρους και σχεδιάζουμε να καταργήσουμε σταδιακά όλες τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και ορυκτά καύσιμα μέσα στα επόμενα 15 χρόνια», ανέφερε στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία.

Διαβάστε ακόμη