Η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων (second hand) γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και αναδεικνύεται ως μια ελκυστική εναλλακτική και “πράσινη” λύση στην παραδοσιακή αγορά νέων ρούχων. Το περασμένο έτος, οι καταναλωτές ξόδεψαν το εντυπωσιακό ποσό των 227 δισ. δολαρίων για second hand ρούχα, αποτελώντας σχεδόν το 10% των παγκόσμιων δαπανών για ρούχα. Αυτή η τάση δεν αφορά μόνο την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά συνδέεται και με τη γενικότερη αλλαγή των καταναλωτικών προτιμήσεων και την ολοένα και αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα. Και τώρα, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων γίνεται πιο εύκολη από ποτέ.

Ποια είναι η ThredUp 

Μια εταιρεία που ηγείται της συλλογικής αυτής παγκόσμιας προσπάθειας είναι η ThredUp, μια διαδικτυακή αγορά για μεταχειρισμένα ρούχα. Η ThredUp έχει εισαγάγει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπουν στους χρήστες να ανεβάσουν για παράδειγμα μια φωτογραφία ενός παπουτσιού ή ενός σακακιού που τους αρέσει και ο ιστότοπος θα ταξινομήσει αυτόματα το τεράστιο απόθεμά του για να βρει παρόμοια είδη. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές μπορούν πλέον να βρουν ακριβώς αυτό που ψάχνουν με μια απλή εικόνα, καθιστώντας την εμπειρία τόσο απρόσκοπτη όσο και οι αγορές καινούργιων ρούχων.

Πού οφείλεται η στροφή στα μεταχειρισμένα ρούχα

Γιατί, λοιπόν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη μεταχειρισμένη μόδα; Η απάντηση είναι απλή: Αρχικά, λόγω της οικονομικής προσιτότητας. Τα second hand ψώνια επιτρέπουν στους καταναλωτές να πετύχουν μεγάλες προσφορές σε αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από μάρκες υψηλότερης ποιότητας που διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι πολύ ακριβά. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές έχουν αυξήσει την τιμή των νέων ρούχων, καθιστώντας τα μεταχειρισμένα είδη ακόμη πιο ελκυστικά. Επιπλέον, πολλά μεταχειρισμένα είδη προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επιπλέον, έχει σημειωθεί σημαντική αλλαγή στη στάση των καταναλωτών. Ιστορικά, οι αγορές από δεύτερο χέρι είχαν ένα στίγμα, αλλά σήμερα έχουν γίνει mainstream. Οι νεότερες γενιές, που έχουν μεγαλώσει με το διαδίκτυο, αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα να αγοράζουν και να πωλούν ρούχα μέσω διαδικτύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται σε second hand ρούχα, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και λόγω της αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, καθώς η βιώσιμη αυτή αγορά συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας μόδας, η οποία είναι μία από τις πιο ρυπογόνες παγκοσμίως. Επιλέγοντας μεταχειρισμένα ρούχα, περιορίζουμε τη ζήτηση για νέα παραγωγή, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση νερού, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τη χρήση χημικών ουσιών. Παράλληλα, παρατείνεται ο κύκλος ζωής των ενδυμάτων, μειώνοντας τα απορρίμματα κλωστοϋφαντουργίας που καταλήγουν σε χωματερές ή αποτεφρωτήρια.

Κοιτάζοντας μπροστά, οι παγκόσμιες πωλήσεις μεταχειρισμένων ενδυμάτων αναμένεται να υπερβούν τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025 και να ξεπεράσουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Με τις αγορές που ενισχύονται από την τεχνητή νοημοσύνη, η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων γίνεται πιο αποτελεσματική, προσιτή και ελκυστική. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ThredUp, James Reinhart, «Μόλις οι άνθρωποι αρχίσουν να ψωνίζουν μεταχειρισμένα, συνεχίζουν να το κάνουν». Και με την πρόσθετη βοήθεια της AI, είναι πλέον ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό.

Διαβάστε ακόμη
  1. Τα EV στην Ευρώπη εξοικονομούν 20 εκατομμύρια τόνους CO2
  2. Μπίσκας: Κρίσιμα τα έτη 2030 και 2035 για την επάρκεια ισχύος στην Ελλάδα
  3. Γαζής (Aurora): Τα PPAs θα κρίνουν το μέλλον των μπαταριών στην Ελλάδα