Σύμφωνα με έκθεση, οι φυσικές καταστροφές του περασμένου έτους, όπως τυφώνες, καύσωνες και πλημμύρες, οδήγησαν στον μεγαλύτερο εκτοπισμό ανθρώπων από το 2008 και επιδείνωσαν την επισιτιστική κρίση σε περισσότερες από δώδεκα χώρες.

Οι τροπικοί κυκλώνες ήταν υπεύθυνοι για πολλά από τα πιο σοβαρά φαινόμενα, όπως ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι τον Σεπτέμβριο, ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος την Τετάρτη. Η θανατηφόρα καταιγίδα σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους καθώς διέσχισε τις Φιλιππίνες, την Κίνα και το Βιετνάμ, πλημμυρίζοντας σπίτια και ισοπεδώνοντας καλλιέργειες και προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg.

Ο WMO, ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, απαρίθμησε 151 «πρωτοφανή» ακραία καιρικά φαινόμενα το 2024, το οποίο ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οκτώ χώρες είχαν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο περισσότερους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια από ό,τι κατά την κορύφωση του 2023, ενώ οι ξηρασίες συνέβαλαν στη μείωση της παγκόσμιας συγκομιδής σιτηρών.

38 δισ. θα κοστίσουν οι ζημίες από φυσικές καταστροφές

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Nature προέβλεψε ότι οι κλιματικές ζημιές θα μπορούσαν να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία 38 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε δολάρια του 2005, ετησίως μέχρι τα μέσα του αιώνα. Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και οι κλιματικές υπηρεσίες που αυξάνουν την ευαισθητοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του μελλοντικού κόστους και τη διάσωση ζωών, αναφέρει ο WMO στην έκθεσή του.

Το καταστροφικό τίμημα που έχουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην παγκόσμια οικονομία πρόκειται να επιταχυνθεί εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και διοξειδίου του αζώτου συνεχίσουν να αυξάνονται. Οι συγκεντρώσεις και των τριών αυτών αερίων στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν το 2024, σύμφωνα με τον WMO.

Μεταξύ των σημαντικότερων ακραίων καιρικών φαινομένων του περασμένου έτους που απαριθμεί ο οργανισμός ήταν ο καύσωνας του Ιουνίου στη Σαουδική Αραβία. Οι θερμοκρασίες κοντά στη Μέκκα έφτασαν τους 50C (122F) κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος Χατζ, με πολλούς θανάτους να αναφέρονται.

Διαβάστε ακόμη