Τα επίπεδα ρεκόρ των αερίων του θερμοκηπίου συνέβαλαν στο να φτάσουν οι θερμοκρασίες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2024, επιταχύνοντας την απώλεια παγετώνων και θαλάσσιων πάγων, ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας και φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά σε ένα βασικό όριο αύξησης της θερμοκρασίας, δήλωσε την Τετάρτη ο μετεωρολογικός οργανισμός του ΟΗΕ.

Οι μέσες ετήσιες μέσες θερμοκρασίες διαμορφώθηκαν στους 1,55 βαθμούς Κελσίου (2,79 Φαρενάιτ) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα πέρυσι, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2023 κατά 0,1C, ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) στην ετήσια έκθεσή του για το κλίμα.

Οι χώρες συμφώνησαν στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 να προσπαθήσουν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5C πάνω από τον μέσο όρο του 1850-1900.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η τρέχουσα μακροπρόθεσμη μέση αύξηση κυμαίνεται μεταξύ 1,34-1,41C, πλησιάζοντας αλλά χωρίς να υπερβαίνει ακόμη το όριο του Παρισιού, δήλωσε ο WMO.

«Ένα πράγμα που πρέπει να επισημάνουμε με μεγάλη σαφήνεια είναι ότι ένα μόνο έτος πάνω από 1,5 βαθμούς δεν σημαίνει ότι το επίπεδο που αναφέρεται στη συμφωνία του Παρισιού έχει επισήμως ξεπεραστεί», δήλωσε ο Τζον Κένεντι, επιστημονικός συντονιστής του WMO και επικεφαλής της έκθεσης.

Ωστόσο, τα εύρη αβεβαιότητας στα δεδομένα σημαίνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης.

Η έκθεση ανέφερε ότι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να έχουν οδηγήσει στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον ηλιακό κύκλο, μιας μαζικής ηφαιστειακής έκρηξης και μιας μείωσης των ψυκτικών αερολυμάτων.

Ενώ σε έναν μικρό αριθμό περιοχών οι θερμοκρασίες μειώθηκαν, τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές σε όλο τον κόσμο, με ξηρασίες που προκάλεσαν ελλείψεις τροφίμων και πλημμύρες και πυρκαγιές που ανάγκασαν 800.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη των καταγραφών το 2008.

Η θερμότητα των ωκεανών έφτασε επίσης στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ και ο ρυθμός της αύξησης της θερμοκρασίας επιταχύνεται, με την αύξηση των συγκεντρώσεων CO2 στους ωκεανούς να οδηγεί επίσης σε αύξηση των επιπέδων οξίνισης.

Οι παγετώνες και οι θαλάσσιοι πάγοι συνέχισαν να λιώνουν με ταχείς ρυθμούς, γεγονός που με τη σειρά του ώθησε τη στάθμη της θάλασσας σε νέα υψηλά επίπεδα. Από το 2015 έως το 2024, η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά μέσο όρο 4,7 χιλιοστά ετησίως, σε σύγκριση με 2,1 χιλιοστά από το 1993 έως το 2002, όπως έδειξαν τα στοιχεία του WMO.

Ο Κένεντι προειδοποίησε επίσης για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων στις περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής.

«Οι αλλαγές σε αυτές τις περιοχές μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν το είδος της συνολικής κυκλοφορίας των ωκεανών, η οποία επηρεάζει το κλίμα σε όλο τον κόσμο», είπε. «Αυτό που συμβαίνει στους πόλους δεν μένει απαραίτητα στους πόλους».

Διαβάστε ακόμη