Μια νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι μόλις 36 εταιρείες ορυκτών καυσίμων ευθύνονται για περισσότερες από τις μισές παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), αναδεικνύοντας την τεράστια επιρροή αυτών των μεγάλων φορέων στην κλιματική κρίση, αναφέρει δημοσίευμα του euronews. Μόνο το 2023, εταιρείες όπως η Saudi Aramco, η Shell, η ExxonMobil και η Coal India συνδέονται με πάνω από 20 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2. Οι εταιρείες αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται κρατικοί κολοσσοί από χώρες όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία, συνέχισαν να αυξάνουν την παραγωγή και τις εκπομπές τους παρά τις παγκόσμιες δεσμεύσεις για το κλίμα.

Η ανάλυση, που διεξήχθη από την InfluenceMap, καλύπτει την περίοδο από το 1854 έως το 2023, δείχνοντας ότι τα δύο τρίτα όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη Βιομηχανική Επανάσταση προέρχονται από μόλις 180 εταιρείες, με 26 από αυτές να ευθύνονται για το ένα τρίτο αυτών των ιστορικών εκπομπών. Τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν την κυριαρχία των κρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες παρήγαγαν περισσότερες από τις μισές από όλες τις παγκόσμιες εκπομπές ορυκτών καυσίμων το 2023. Η Saudi Aramco, για παράδειγμα, ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών και αν ήταν χώρα, θα κατατασσόταν ως ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο.

Ενώ οι κινεζικές εταιρείες ηγήθηκαν της επίθεσης, αντιπροσωπεύοντας το 23% των παγκόσμιων εκπομπών το 2023, η έκθεση περιλάμβανε επίσης στοιχεία για τις εκπομπές τσιμέντου, με τη βιομηχανία να παρουσιάζει σημαντική αύξηση των εκπομπών της. Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για την απαλλαγή από τον άνθρακα των παγκόσμιων βιομηχανιών, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αγωνίζεται με την αύξηση των εκπομπών.

Η έκθεση δεν χρησιμεύει μόνο ως προειδοποίηση για τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες, αλλά παρέχει επίσης κρίσιμα δεδομένα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε νομικές αγωγές, όπως οι υποθέσεις για το κλίμα στις ΗΠΑ. Η συνεχιζόμενη αύξηση των εκπομπών από αυτές τις μεγάλες εταιρείες υποδεικνύει την έλλειψη δράσης τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τις εταιρείες, προκαλώντας συναγερμό στους υποστηρικτές του περιβάλλοντος. Οι ειδικοί τονίζουν ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού και να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5°C, είναι απαραίτητη η δραστική μείωση των εκπομπών -κάτι που απειλείται όλο και περισσότερο από τη συνεχή επέκταση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

Διαβάστε ακόμη