Η κουζίνα αποτελεί την καρδιά πολλών σπιτιών και, ιδιαίτερα στο ελληνικό νοικοκυριό, είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες πηγές κατανάλωσης ενέργειας. Από τη διατήρηση των τροφίμων στο ψυγείο μέχρι το ζέσταμα των γευμάτων στους φούρνους, είναι εύκολο να αυξηθεί η κατανάλωση ενέργειας και να εκτινάξει τους λογαριασμούς ενέργειας. Ωστόσο, με μερικές έξυπνες συνήθειες και προσεκτικές επιλογές, μπορείτε να μειώσετε τη σπατάλη ενέργειας και να εξοικονομήσετε χρήματα χωρίς να θυσιάσετε τη ρουτίνα του μαγειρέματος.

1. Επιλέξτε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Πρώτα απ’ όλα, η επιλογή ενεργειακά αποδοτικών συσκευών είναι το κλειδί, σύμφωνα με το Energy Saving Trust. Αναζητήστε αντικείμενα με καλή ενεργειακή κλάση και το σωστό μέγεθος για τις ανάγκες σας. Οι μεγαλύτερες συσκευές μπορεί να έχουν καλύτερες βαθμολογίες, αλλά και πάλι μπορεί να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια αν είναι πολύ μεγάλες για τις απαιτήσεις του νοικοκυριού σας. Επομένως, είναι σημαντικό να βρείτε την καλύτερη δυνατή επιλογή για το χώρο σας.

2. Χρησιμοποιείστε προσεκτικά τις συσκευές

Στη συνέχεια, το να προσέχετε πώς χρησιμοποιείτε τις συσκευές στην κουζίνα σας μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη εξοικονόμηση. Για παράδειγμα, όταν βράζετε νερό, γεμίζετε τον βραστήρα μόνο με την ποσότητα που χρειάζεστε. Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα με την πάροδο του χρόνου. Ομοίως, το να στεγνώνετε τα ρούχα έξω το καλοκαίρι, αντί να χρησιμοποιείτε το στεγνωτήριο, μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικό ποσό ετησίως. Επίσης, η χρήση του πλυντηρίου πιάτων μόνο για πλήρη φορτία συμβάλλει στη μείωση της περιττής κατανάλωσης ενέργειας.

3. Απενεργοποιείστε τις συσκευές

Ένας άλλος τρόπος μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας είναι η απενεργοποίηση των συσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται. Τα πλυντήρια πιάτων, τα φούρνοι μικροκυμάτων είναι συσκευές που δεν χρειάζεται να μένουν σε κατάσταση αναμονής, οπότε βάλτε στο πρόγραμμά σας να τα απενεργοποιείτε. Αυτό το απλό βήμα μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

4. Κλείστε την πόρτα του φούρνου!

Όσον αφορά το μαγείρεμα, υπάρχουν διάφορα κόλπα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Βράστε μόνο το νερό που χρειάζεστε, χρησιμοποιήστε ένα καπάκι στις κατσαρόλες σας για να επιταχύνετε τη διαδικασία μαγειρέματος και σβήστε τη φωτιά λίγα λεπτά πριν το φαγητό είναι τελείως έτοιμο -ειδικά στις ηλεκτρικές εστίες. Επιπλέον, αποφύγετε να ανοίγετε επανειλημμένα την πόρτα του φούρνου, καθώς σπαταλάτε ενέργεια και θερμότητα.

5. Προσοχή στη θερμοκρασία του καταψύκτη

Τέλος, όταν καταψύχετε τρόφιμα, αφήστε τα πρώτα να κρυώσουν πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Η διατήρηση του καταψύκτη και του ψυγείου σας στις σωστές θερμοκρασίες και η τακτική απόψυξή τους συμβάλλει επίσης στην αποτελεσματική λειτουργία τους.

Η εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα δεν αφορά μόνο τη μείωση του λογαριασμού ρεύματος, αλλά συμβάλλει και στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Με απλές, έξυπνες συνήθειες, όπως η σωστή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, η αποφυγή σπατάλης νερού και η επιλογή ενεργειακά αποδοτικών μεθόδων μαγειρέματος, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Κάθε μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά μας κάνει τη διαφορά, δημιουργώντας μια πιο οικονομική και οικολογική κουζίνα, χωρίς να θυσιάζουμε την άνεση και τη λειτουργικότητα του χώρου μας.

Διαβάστε ακόμη