Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) διαπιστώνει ότι το 2023 πάνω από το 10% των Ευρωπαίων δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους και ζητεί το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την προσιτή ενέργεια να επικεντρωθεί στους λογαριασμούς των νοικοκυριών καθώς και στο βιομηχανικό κόστος.
Μπορεί οι Βρυξέλλες να έχουν βάλει την ενεργειακή κρίση του 2022 στον καθρέφτη, αλλά για πολλούς Ευρωπαίους δεν τελείωσε ποτέ, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων της Eurostat από την ETUC.
Το 2019, σχεδόν 30,8 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους. Μέχρι το 2023, ο αριθμός αυτός είχε εκτοξευθεί κατά περισσότερο από 50%, σε 47,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι μέγιστες τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί, καθώς οι ρωσικοί αγωγοί φυσικού αερίου έχουν περιοριστεί και τελικά κλείσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Όμως οι λογαριασμοί ενέργειας παραμένουν δομικά υψηλότεροι από ό,τι πριν από το 2022 και η στήριξη έκτακτης ανάγκης από τις εθνικές κυβερνήσεις έχει σταδιακά αποσυρθεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει το σχέδιο δράσης για την οικονομικά προσιτή ενέργεια αυτή την Τετάρτη, με μια έκδοση που διέρρευσε να περιέχει ένα μείγμα μέτρων για τη μείωση των λογαριασμών βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όμως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θέλουν η Επιτροπή να προχωρήσει περισσότερο.
Σημειώνοντας ότι 363.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν από το κρύο κάθε χρόνο, ο γραμματέας της ETUC Ludovic Voet δήλωσε ότι το σχέδιο της Επιτροπής πρέπει να περιλαμβάνει εργασίες «για τον έλεγχο των τιμών και μια εφαρμόσιμη απαγόρευση των αποσυνδέσεων».
Το καθεστώς απασχόλησης δεν αποτελεί επίσης εγγύηση για ένα ζεστό νοικοκυριό. Αλλά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θέλουν η Επιτροπή να προχωρήσει περισσότερο.
Οι μισοί από όσους αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια είχαν εργασία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συνδικάτων. Επικαλούμενη τα στοιχεία, η γενική γραμματέας της ETUC Esther Lynch ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για τον κατώτατο μισθό.
Διαβάστε ακόμη