Οι χώρες συγκεντρώνονται αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη για μια δεύτερη προσπάθεια να βρουν τρόπο να δημιουργήσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας – και να δώσουν μια ώθηση στην παγκόσμια συνεργασία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρούν.
Οι κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ από την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο να μην επιτρέψει τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης έχουν ρίξει σκιά στις συζητήσεις και ασκούν πίεση στους συμμετέχοντες, παρόλο που η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν είχε υπογράψει επίσημα τις προσπάθειες.
Μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας-ορόσημο το 2022 για τον τερματισμό της απώλειας της φύσης έως το 2030 – το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ – οι χώρες συναντήθηκαν στην πόλη Κάλι της Κολομβίας τον περασμένο Οκτώβριο για να καθορίσουν τον τρόπο πληρωμής, σύμφωνα με το Reuters.
Ενώ συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα ταμείο για τη συλλογή χρημάτων από τις εταιρείες που επωφελούνται από τα γενετικά δεδομένα που περιέχονται στη φύση – the ‘Cali Fund’ – οι διαπραγματευτές απέτυχαν να συμφωνήσουν για το ποιος άλλος θα πρέπει να πληρώσει και πώς θα πρέπει να γίνει η διαχείριση των χρημάτων.
Η ανάγκη για δράση είναι οξεία, καθώς οι πληθυσμοί των σπονδυλωτών άγριων ζώων έχουν μειωθεί κατά 73% από το 1970, δήλωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση WWF.
Ένα από τα πιο δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι το πώς θα πείσουμε τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη και αλλού να πληρώσουν για να βοηθήσουν τους φτωχότερους συνομηλίκους τους, όταν η προθυμία να δώσουν επιχορηγήσεις ή χαμηλότοκα δάνεια έχει μειωθεί εν μέσω μιας ευρύτερης κρίσης κόστους ζωής.
Μέχρι τη στιγμή που έπεσε το σφυρί στο Κάλι, είχαν υποσχεθεί μόλις 163 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που απέχει πολύ από τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως που επιδιώκονταν μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Στη Ρώμη δεν αναμένονται σημαντικές υποσχέσεις για τη δημόσια χρηματοδότηση, αλλά οι παρατηρητές επιθυμούν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το ποιος πληρώνει προς τη φύση και πόσο.
Το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών της 25ης και 27ης Φεβρουαρίου στη Ρώμη παραμένει υψηλό και θα παρεμποδίσει τις προσπάθειες της Βραζιλίας να ενσωματώσει περαιτέρω τη φύση στις παγκόσμιες προσπάθειες για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, όταν θα φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα στη βραζιλιάνικη πόλη Μπελέμ τον Νοέμβριο.
Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα, η κλίμακα των πρόσφατων αλλαγών πολιτικής θα μπορούσε να έχει ανατριχιαστική επίδραση στην προθυμία των χωρών να δεσμεύσουν χρήματα και να υποστηρίξουν πολιτικές φιλικές προς τη φύση.
Ο Oscar Soria, συνδιευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ The Common Initiative, μιας δεξαμενής σκέψης που επικεντρώνεται στην παγκόσμια οικονομική και περιβαλλοντική πολιτική, δήλωσε ότι οι χώρες πρέπει να υπερβούν τις πολιτικές εντάσεις και ότι η χρηματοδότηση της βιοποικιλότητας αγνοήθηκε για πολύ καιρό.
Διαβάστε ακόμη