Η Σκιάθος έγινε το πρώτο ελληνικό νησί που χαράσσει «Zero Waste Ρότα», θέτοντας νέα πρότυπα στη διαχείριση αποβλήτων και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του τουριστικού κλάδου. Το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2025 στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), δεν αφορά απλώς ένα ακόμα βήμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά αποτελεί ένα μοντέλο που μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρη την ελληνική νησιωτική και παράκτια τουριστική ζώνη.

Το έργο «Zero Waste Ρότα» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και χρηματοδότηση ύψους 49.990 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Βασικός του στόχος είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου για τη μείωση των αποβλήτων από τα ημερόπλοια, που αποτελούν σημαντικό μέρος της τουριστικής δραστηριότητας του νησιού.

Το πρόβλημα της ρύπανσης στα ημερόπλοια

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων στα ημερόπλοια είναι χρόνιο και συχνά αγνοημένο. «Κατά 99,9%, στα ημερόπλοια δεν γίνεται ανακύκλωση, δεν υπάρχει ενημέρωση, και συχνά αφήνουμε στις παραλίες ένα σωρό υλικά που δεν μαζεύουμε ούτε ξεχωρίζουμε. Αυτό δημιουργεί κόστος για την τοπική αυτοδιοίκηση, αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό και πλήττει τη μεγάλη μας βιομηχανία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το έργο της Σκιάθου απέδειξε πως η ανακύκλωση μπορεί να γίνεται ακόμη και σε πλοία με δύσκολες συνθήκες. Κάθε ημερόπλοιο χρειάστηκε ένα εξατομικευμένο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του. Η συνεργασία των ιδιοκτητών και των εργαζομένων ήταν καθοριστική, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Τζούμας, «κανένας δεν είπε όχι, ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε ανακύκλωση εν πλω».

Τα αποτελέσματα και τα επόμενα βήματα

Η επιτυχία της «Zero Waste Ρότας» δεν περιορίζεται μόνο στα ημερόπλοια. Ο δήμαρχος της Σκιάθου τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης σε κατοικίες, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία. «Όταν κάποιος εργάζεται υπό πίεση, δεν δίνει προτεραιότητα στην ανακύκλωση. Πρέπει να βρούμε τρόπους να κάνουμε τη διαδικασία πιο εύκολη και αποτελεσματική», ανέφερε.

Η Σκιάθος έδειξε πως με την κατάλληλη εκπαίδευση και οργάνωση, τα απόβλητα μπορούν να μειωθούν δραστικά. Οι δράσεις που αναπτύχθηκαν δεν προστατεύουν μόνο το περιβάλλον, αλλά συμβάλλουν ενεργά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για μείωση των αποβλήτων.

Ο δήμαρχος έκλεισε την ομιλία του με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν έχουμε καμία δικαιολογία πια. Η Σκιάθος γίνεται το καλό παράδειγμα για όλη την Ελλάδα». Η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει τον δρόμο για έναν πιο υπεύθυνο και βιώσιμο τουρισμό, αποδεικνύοντας ότι η αλλαγή είναι εφικτή όταν υπάρχει θέληση, σχεδιασμός και συνεργασία.

Διαβάστε ακόμη