Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να διακόψει τη συμμετοχή επιστημόνων από τις ΗΠΑ σε βασικές αξιολογήσεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, όπως αποκάλυψαν στο Reuters δύο πηγές με γνώση του θέματος. Αυτή η απόφαση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της απόσυρσης των ΗΠΑ από πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διεθνή συνεργασία. Η διακοπή επηρεάζει ερευνητές από το Πρόγραμμα Έρευνας για την Παγκόσμια Αλλαγή των ΗΠΑ (USGCRP) και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), οι οποίοι συνεργάζονταν με μία βασική ομάδα εργασίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στην επικείμενη ολομέλεια της IPCC στην Χανγκζού, Κίνα, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα και θα καθορίσει τον σχεδιασμό της έβδομης παγκόσμιας κλιματικής αξιολόγησης, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για δήλωση.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διαδικασία της IPCC αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις, παρόλο που Αμερικανοί επιστήμονες θα συνεχίσουν να εργάζονται σε έρευνες σχετικές με την επιτροπή, δήλωσε η Delta Merner από την Ένωση Επιστημόνων για το Δημόσιο Συμφέρον. Η συνεδρίαση στην Χανγκζού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 28 Φεβρουαρίου, θα περιλαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη κλιματική αξιολόγηση, όπως τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι τεχνολογίες δέσμευσης και απομάκρυνσης άνθρακα. Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσύρει τη συμμετοχή της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αναλάβει, σε συνεργασία με τη Μαλαισία, την προεδρία μιας ομάδας εργασίας που επικεντρώνεται στις στρατηγικές μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η Ουάσινγκτον είχε δεσμευτεί να παρέχει 1,5 εκατομμύριο δολάρια ως χρηματοδότηση στην IPCC, αν και το ποσό αυτό δεν είχε εγκριθεί ακόμα από το Κογκρέσο.
Δεν εκπλήσσεται η επιστημονική κοινότητα από την αποχώρηση των ΗΠΑ του Τραμπ
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την IPCC δεν εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα, δεδομένης της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, που περιλαμβάνει την αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, τη μείωση της αμερικανικής οικονομικής στήριξης για την κλιματική δράση και την αποδυνάμωση των διεθνών συνεργασιών σε αυτόν τον τομέα.
«Η εξέλιξη αυτή συνάδει με τη στάση του Τραμπ απέναντι στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Kathryn Bowen, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και βασική συντάκτρια της έκτης κλιματικής έκθεσης της IPCC που δημοσιεύθηκε πέρυσι. Η ίδια επεσήμανε ότι αυτή η εξέλιξη συμπίπτει με μία ευρύτερη μείωση της χρηματοδότησης για την κλιματική επιστήμη διεθνώς. «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταδιακή μείωση των πόρων που διατίθενται στους επιστήμονες που συμμετέχουν στην IPCC», ανέφερε η Bowen, προσθέτοντας πως οι οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες θεωρούνται βασικοί χρηματοδότες για τους ερευνητές των αναπτυσσόμενων χωρών.
Διαβάστε ακόμη