Μια πρόσφατη μελέτη υπογραμμίζει τον ανησυχητικό ρυθμό με τον οποίο λιώνουν οι παγετώνες παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής. Από το έτος 2000, οι παγετώνες έχουν συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 5%, χάνοντας το εντυπωσιακό ποσό των 7 τρισεκατομμυρίων τόνων πάγου. Αυτή η ταχεία απόψυξη έχει συμβάλει σημαντικά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, με σχεδόν 2 εκατοστά άνοδο της στάθμης της θάλασσας να καταγράφεται. Οι Άλπεις, ειδικότερα, λιώνουν ταχύτερα από άλλες περιοχές, έχοντας χάσει σχεδόν το 40% των παγετώνων τους από το 2000. Άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση των παγετώνων είναι η Μέση Ανατολή, η Νέα Ζηλανδία και η δυτική Βόρεια Αμερική, όπου οι απώλειες ξεπερνούν το 20%.
Η μελέτη, με επικεφαλής μια ομάδα ερευνητών από το Glacier Mass Balance Intercomparison Exercise (GlaMBIE), αποκαλύπτει ότι οι παγετώνες λιώνουν πλέον με επιταχυνόμενο ρυθμό. Μεταξύ 2000 και 2011, οι παγετώνες έχασαν περίπου 231 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 314 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως μεταξύ 2012 και 2023, με το 2023 να σηματοδοτεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο λιώσιμο 548 δισεκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με το euronews. Η απώλεια μάζας των παγετώνων υπερβαίνει πλέον εκείνη των παγετώνων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής και αυτό το επιταχυνόμενο λιώσιμο έχει σοβαρές συνέπειες για τους πόρους γλυκού νερού, καθώς οι παγετώνες παρέχουν ζωτικής σημασίας προμήθειες νερού σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Παγετώνες: Οι επιπτώσεις όταν λιώνουν
Οι συνέπειες επεκτείνονται πέρα από την απώλεια γλυκού νερού, με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να αποτελεί μείζονα απειλή. Το λιώσιμο των παγετώνων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μετά την επέκταση των θερμών ωκεάνιων υδάτων. Κάθε εκατοστό ανόδου της στάθμης της θάλασσας εκθέτει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε ετήσιες πλημμύρες. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 10 εκατοστά, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση τα επόμενα χρόνια.
Αν και οι παγετώνες θα συνεχίσουν να λιώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, η μελέτη τονίζει ότι η ανθρώπινη δράση μπορεί ακόμη να κάνει σημαντική διαφορά. Μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αναλαμβάνοντας επείγουσα δράση για το κλίμα, η ανθρωπότητα μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω ζημιές, σώζοντας ενδεχομένως εκατομμύρια ανθρώπους και μετριάζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Κάθε κλάσμα ενός βαθμού θέρμανσης που αποφεύγεται θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση των παγετώνων και να αποτρέψει ακόμη χειρότερες συνέπειες. Η μελέτη προτρέπει σε παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια των παγετώνων και να προστατευθούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί.
Διαβάστε ακόμη