Η Κομισιόν εξέφρασε, προ ημερών, την ικανοποίησή της για την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας-πλαισίου για τα απόβλητα, η οποία αποτελεί βασικό βήμα για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Η επικαιροποιημένη οδηγία αποσκοπεί στην προώθηση της καινοτομίας και στην ενθάρρυνση πιο βιώσιμων πρακτικών τόσο μεταξύ των βιομηχανιών όσο και μεταξύ των καταναλωτών, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και τροφίμων.

Ένας από τους κύριους στόχους της αναθεώρησης είναι η εναρμόνιση των κανόνων διαχείρισης αποβλήτων σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό θα ωφελήσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές παρέχοντας ένα ενιαίο σύνολο προτύπων, το οποίο θα διευκολύνει τη διαχείριση των αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μεταχειρισμένων ενδυμάτων, σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. Η συμφωνία εισάγει επίσης στόχους για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, ένα κρίσιμο ζήτημα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει κατά το ήμισυ τα παγκόσμια κατά κεφαλήν απορρίμματα τροφίμων και να μειώσει τις απώλειες τροφίμων κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού έως το 2030, σύμφωνα με τον στόχο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για να επιτευχθεί αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μειώσουν τα απορρίμματα τροφίμων κατά 10% στην επεξεργασία και τη μεταποίηση τροφίμων έως το 2030 και κατά 30% σε επίπεδο λιανικής πώλησης και κατανάλωσης, που περιλαμβάνει τα νοικοκυριά, τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες τροφίμων.

Για να υποστηρίξει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, η Κομισιόν θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές μέσω της πλατφόρμας της ΕΕ για τις απώλειες τροφίμων και τα απόβλητα τροφίμων, ενώ παράλληλα θα χρηματοδοτήσει επιχορηγήσεις για έρευνα και δράση για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών μείωσης των αποβλήτων τροφίμων.

Μείωση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων

Μια άλλη σημαντική αλλαγή στην οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα είναι η εστίαση στη μείωση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων. Οι αναθεωρημένοι κανόνες θα απαιτούν από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να δημιουργήσει το δικό του σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού (EPR) για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα υποδήματα. Τα συστήματα αυτά θα καθιστούν τους παραγωγούς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων υπεύθυνους για τα απόβλητα που παράγονται από τα προϊόντα που πωλούν. Με τον τρόπο αυτό, θα δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς να δημιουργήσουν πιο ανθεκτικά και ανακυκλώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Επιπλέον, οι νέοι αυτοί κανόνες θα οδηγήσουν σε επενδύσεις σε καλύτερα συστήματα για τη διαλογή, τη συλλογή και την ανακύκλωση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων, υποστηρίζοντας έτσι τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία.

Η επικαιροποιημένη οδηγία αντιμετωπίζει επίσης το ζήτημα των παράνομων εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων. Με τον σαφή ορισμό του τι συνιστά απόβλητο σε σχέση με τα επαναχρησιμοποιήσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι τα χρησιμοποιημένα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα διαχωρίζονται πριν από την εξαγωγή τους, αποτρέποντας μη βιώσιμες πρακτικές. Το μέτρο αυτό συμπληρώνει τους νέους κανονισμούς που εξασφαλίζουν ότι τα υφαντουργικά απόβλητα εξάγονται μόνο όταν μπορούν να διαχειριστούν με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο.

Πριν από την εφαρμογή της αναθεωρημένης οδηγίας, τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο πρέπει να την εγκρίνουν επίσημα. Μόλις δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα και τα κράτη μέλη θα έχουν 20 μήνες στη διάθεσή τους για να την ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία.

Διαβάστε ακόμη