Στην περιοχή της Αργολίδας στη νότια Ελλάδα, το νερό διαφεύγει από ρωγμές σε ένα αρδευτικό κανάλι που τροφοδοτεί μια πεδιάδα με πορτοκαλιές. Οι υπόγειοι, παλιοί σωλήνες χάνουν περισσότερο από το μισό νερό που αντλείται μέσω αυτών, λένε αρμόδιοι στο Reuters.

Το καλοκαίρι, όταν η στάθμη των ταμιευτήρων πέφτει, οι αρχές τoυ Ναυπλίου συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην πίνουν το μολυσμένο υφάλμυρο νερό που αντλείται από εφεδρικές πηγές στα σπίτια τους.

«Μπορείς να μυρίσεις τη διαφορά στο νερό, να νιώσεις την ξηρότητα στα ρούχα σου», δήλωσε η Λυδία Σαρακινιώτη, κοσμηματοπώλης στο Ναύπλιο, η οποία χρησιμοποιεί εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για να μαγειρέψει.

Αυτόν τον μήνα, η ΕΕ ξεκίνησε μια εκστρατεία για την καταπολέμηση της κρίσης νερού που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και η οποία, σύμφωνα με την ίδια, πλήττει ήδη το 38% του πληθυσμού της. Έχει δώσει διορία στις χώρες της ΕΕ μέχρι το επόμενο έτος να αξιολογήσουν τα επίπεδα διαρροής πριν επιβληθεί ένα νομικό όριο.

Το πρόγραμμα για την αύξηση της ασφάλειας του νερού αναμένεται να κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και έρχεται καθώς οι χώρες της νότιας Ευρώπης βιώνουν πιο ακανόνιστες βροχοπτώσεις και θερμότερες θερμοκρασίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στα νότια σύνορα της Ευρώπης, δείχνει πόσο περίπλοκη και δαπανηρή θα είναι η αλλαγή. Το περασμένο καλοκαίρι και ο χειμώνας ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ και σε πολλά μέρη δεν έπεφτε βροχή για μήνες.

Επιπλέον, η εξουθενωτική κρίση χρέους του 2009-18 οδήγησε σε χρόνια υποεπενδύσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η Ελλάδα χάνει περίπου το μισό πόσιμο νερό από διαρροές και κλοπές, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 23%. Οι περισσότεροι χάρτες του υπόγειου δικτύου αγωγών της είτε δεν είναι ψηφιοποιημένοι είτε δεν υπάρχουν, δήλωσαν εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι.

Η Ελλάδα έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για υποδομές πόσιμου νερού από το 2019, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Αλλά η Αργολίδα, ένας αγροτικός κόμβος που παράγει περίπου το ένα τρίτο των πορτοκαλιών της Ελλάδας, δείχνει ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε σταδιακά όλα», δήλωσε ο Σωκράτης Δωρής, επικεφαλής του δημοτικού φορέα παροχής πόσιμου νερού του Ναυπλίου. Είπε ότι η εταιρεία αναζητά χρηματοδότηση από την ΕΕ για να βοηθήσει.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να κάνει διορθώσεις στα προβλήματα νερού της Αργολίδας όταν επισκέφθηκε το Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του αρδευτικού δικτύου και της παροχής μιας μονάδας αφαλάτωσης για τη διάλυση των αλάτων στο νερό.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι χρειάζονται πρώτα θεμελιώδεις διορθώσεις.

«Αν το δίκτυο μιας περιοχής διαρρέει παντού, ποιος ο λόγος να αγοράσουμε μια νέα μονάδα αφαλάτωσης ή να ανοίξουμε ένα πηγάδι;», δήλωσε ο Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας υδάτινων πόρων του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι διαρροές σε ορισμένες περιοχές φτάνουν το 80%, είπε. «Οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες από τους διαθέσιμους πόρους».

Κακή ποιότητα νερού

Στην Αργολίδα, η λειψυδρία οδηγεί σε κακή ποιότητα νερού. Όταν η λίμνη που τροφοδοτεί το Ναύπλιο συρρικνώνεται, οι αρχές την ενισχύουν με υφάλμυρο νερό από μια υποθαλάσσια πηγή, τον Ανάβαλο.

Οι δοκιμές που ανέθεσαν οι αρχές ύδρευσης από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2022-24, τις οποίες είδε το Reuters, έδειξαν υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα επίπεδα χλωριόντων και νατρίου στις πηγές αυτές, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν άτομα με αρτηριακή πίεση ή προβλήματα με τα νεφρά.

Το Ναύπλιο δεν είναι το μόνο. Στην παραλιακή πόλη της Ερμιόνης, μόνο το 8% των 13.500 κατοίκων έχει μόνιμη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών που κατατέθηκαν στο κοινοβούλιο.

Οι περισσότεροι κάτοικοι βασίζονται σε πλαστικό εμφιαλωμένο νερό, το οποίο δημιουργεί τα δικά του περιβαλλοντικά προβλήματα.

Έξω από την πόλη, σε χωράφια που έχουν αποξηρανθεί από δύο χρόνια ξηρασίας, οι αγρότες σκάβουν έως και 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους σε αναζήτηση νερού. Συχνά βγαίνει πολύ αλμυρό, επειδή το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει σε εξαντλημένους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες.

Διαβάστε ακόμη