Το 2022, το αποτύπωμα των αερίων του θερμοκηπίου από τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνονται στην ΕΕ ανήλθε σε 10,7 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά κάτοικο. Το χαμηλότερο αποτύπωμα αερίων θερμοκηπίου καταγράφηκε στη Σουηδία (7,9 τόνοι ισοδυνάμων CO2 ανά κάτοικο), Πορτογαλία και Ρουμανία. (8,0 τόνοι έκαστος). Τα υψηλότερα ποσοστό καταγράφηκαν στην Κύπρο (16,6 τόνοι) και στο Λουξεμβούργο (15,5 τόνοι). Αρκετά υψηλό αποτύπωμα άνθρακα είχε και η Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στην 21η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τις χαμηλότερες εκπομπές.
Το 2022, το συνολικό αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου όλων των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται στην ΕΕ έφτασε τους 4,8 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμων CO2. Οι εκπομπές που παράγονται από την παραγωγή στην ΕΕ ανήλθαν σε 3,6 δισεκατομμύρια τόνους. Τόσο οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με βάση την κατανάλωση όσο και οι εκπομπές με βάση την παραγωγή μειώθηκαν μεταξύ 2010 και 2022, κατά 14% και 18% αντίστοιχα. Το αποτύπωμα των αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ από αγαθά και υπηρεσίες λαμβάνει υπόψη τις εκπομπές που παράγονται σε όλη την αλυσίδα παραγωγής των προϊόντων που καταναλώνονται στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών που ενσωματώνονται στις εισαγωγές.
Τα αέρια του θερμοκηπίου είναι αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα της Γης, συμβάλλοντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα κυριότερα αέρια του θερμοκηπίου περιλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα (CO₂), το μεθάνιο (CH₄), το υποξείδιο του αζώτου (N₂O) και τους φθοριούχους υδρογονάνθρακες. Αυτά τα αέρια παράγονται από φυσικές διαδικασίες, όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα και η αποσύνθεση οργανικών υλικών, αλλά και από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, η γεωργία και η βιομηχανική παραγωγή.
Η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας έχει οδηγήσει σε αλλαγές στο κλίμα, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, η τήξη των πάγων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, έχουν υιοθετηθεί διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συμφωνία του Παρισιού, που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών και στην προώθηση βιώσιμων μορφών ενέργειας. Η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η προστασία των δασών είναι μερικά από τα βασικά μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων των αερίων του θερμοκηπίου.
Διαβάστε ακόμη