Η αμερικανική βιομηχανία χαρτιού και χαρτοπολτού πιέζει την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ζητήσει από την ΕΕ να κηρύξει τις Ηνωμένες Πολιτείες απαλλαγμένες από την αποψίλωση των δασών, ένα βήμα που θα μπορούσε να διευκολύνει τους εξαγωγείς να ανταποκριθούν στους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες του μπλοκ.
Από τον Δεκέμβριο, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της αποψίλωσης των δασών θα απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων που συνδέονται με την καταστροφή των δασών. Οι Βρυξέλλες καθυστέρησαν ήδη την έναρξη της πολιτικής κατά ένα έτος μετά από παράπονα εμπορικών εταίρων, όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία και η κυβέρνηση Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η καθυστέρηση δεν λύνει τις ανησυχίες μας για τις πολύπλοκες απαιτήσεις και τα σημαντικά τεχνικά εμπόδια του κανονισμού», δήλωσε στο Reuters η Heidi Brock, διευθύνουσα σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Δασών και Χάρτου (AF&PA), λέγοντας ότι ο νόμος της ΕΕ θα επιβάλει “δαπανηρές και περιττές υποχρεώσεις” στις αμερικανικές εταιρείες.
«Προτρέπουμε τον πρόεδρο Τραμπ και τους εμπορικούς του συμβούλους να συμπεριλάβουν αυτό το θέμα στον κατάλογο των στοιχείων που θα διαπραγματευτούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζονται ως χώρα που διαχειρίζεται με σύνεση τους δασικούς της πόρους και πρέπει να αναγνωριστεί ότι δεν συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών», δήλωσε η Brock σε σχόλια που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Αυτό υπερβαίνει την έκκληση του υποψήφιου του Τραμπ για τη διεύθυνση του Υπουργείου Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, να χαρακτηριστούν οι ΗΠΑ ως «χαμηλού κινδύνου» – το λιγότερο αυστηρό επίπεδο της πολιτικής της ΕΕ. Αυτό θα εξακολουθούσε να απαιτεί από τις αμερικανικές εταιρείες να διεξάγουν τη δέουσα επιμέλεια και να αντιμετωπίζουν επιθεωρήσεις.
Το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Εκπρόσωπος της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ που χειρίζεται τις ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης για τον Λούτνικ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Η πολιτική της ΕΕ θα κατηγοριοποιεί τις χώρες ως υψηλού, τυπικού ή χαμηλού κινδύνου – με τις εισαγωγές από χώρες «χαμηλού κινδύνου» να αντιμετωπίζουν ελαφρότερες απαιτήσεις συμμόρφωσης.
Ωστόσο, ο νόμος δεν περιλαμβάνει κατηγορία χωρών που θεωρούνται ότι δεν υφίστανται αποψίλωση των δασών – παρά την ανεπιτυχή προσπάθεια των νομοθετών της ΕΕ να προσθέσουν μια νέα κατηγορία χωρών «χωρίς κίνδυνο», η οποία θα αντιμετώπιζε ακόμη πιο ελαφρούς κανόνες.
Οποιεσδήποτε αλλαγές στο νόμο της ΕΕ θα απαιτούσαν νομική πρόταση από την Επιτροπή και έγκριση από τους νομοθέτες της ΕΕ και τα κράτη μέλη.
Απαιτήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας
Ο πρώτος παγκοσμίως νόμος της Ευρώπης για την αποψίλωση των δασών θα απαιτεί από τις εταιρείες και τους εμπόρους που διαθέτουν στην αγορά της ΕΕ προϊόντα βοοειδών, κακάο, καφέ, φοινικέλαιο, καουτσούκ, σόγια και ξύλο να αποδεικνύουν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού τους δεν συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα και ενδεχομένως θα απορρίπτονται τα προϊόντα τους.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν τροφοδοτούν την αποψίλωση των δασών, από τον Αμαζόνιο έως τη Νοτιοανατολική Ασία. Σύμφωνα με την ομάδα εκστρατείας Global Witness, τουλάχιστον 120 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι εκπομπών CO2 προκλήθηκαν από την αποψίλωση των δασών που σχετίζεται με τις εισαγωγές εμπορευμάτων στην ΕΕ την περίοδο 2021-2022.
Οι εξαγωγές δασικών προϊόντων των ΗΠΑ στην ΕΕ αποτιμώνται σε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης σε ειδικό χαρτοπολτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πάνες και προϊόντων εμμήνου ρύσεως, σύμφωνα με την AF&PA.
Η AF&PA δήλωσε ότι τα εργοστάσια χαρτοπολτού και χαρτιού των ΗΠΑ δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας της πολιτικής της ΕΕ.
«Τα υλικά που απομένουν από τα πριονιστήρια και τα δασικά υπολείμματα που χρησιμοποιεί η βιομηχανία μας αναμειγνύονται τακτικά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας», δήλωσε ο Brock. «Αυτό καθιστά τον εντοπισμό κάθε μεμονωμένου ξυλοτεμαχιδίου από το αρχικό δασικό οικόπεδο μέχρι το τελικό προϊόν ουσιαστικά αδύνατο».
Διαβάστε ακόμη