Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε την Τρίτη νέους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας έως το 2040, παράλληλα με ένα αναθεωρημένο ενεργειακό σχέδιο και μια επικαιροποιημένη βιομηχανική πολιτική για την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το Reuters.

Τα μέτρα, τα οποία επιδιώκουν να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της πολιτικής για τις επιχειρήσεις, επικεντρώνονται στην προώθηση της απεξάρτησης από τον άνθρακα, τη διασφάλιση σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού και την ενίσχυση της βιομηχανικής ικανότητας για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για το κλίμα, η Ιαπωνία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% από τα επίπεδα του 2013 έως το 2035 και κατά 73% έως το 2040, επεκτείνοντας τον στόχο της για το 2030, που προβλέπει μείωση κατά 46%. Ο στόχος μείωσης των εκπομπών προκάλεσε εκκλήσεις για βαθύτερες μειώσεις από εμπειρογνώμονες και μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού όταν προτάθηκε για πρώτη φορά, καθώς ο πέμπτος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο αγωνίζεται να μειώσει την εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα.

Παρά το γεγονός ότι πάνω από το 80% των 3.000 δημόσιων σχολίων υποστήριζαν έναν πιο φιλόδοξο στόχο, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας οριστικοποίησαν τον στόχο χωρίς αλλαγές, επικαλούμενα προηγούμενες διαβουλεύσεις από εμπειρογνώμονες για το κλίμα.
Στο πλαίσιο των παγκόσμιων προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η Ιαπωνία σκοπεύει να υποβάλει στα Ηνωμένα Έθνη τον τρέχοντα μήνα τον νέο της στόχο, γνωστό ως Εθνικά Καθορισμένη Συμβολή (NDC) στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η αναθεωρημένη ενεργειακή πολιτική αποσκοπεί στο να αντιπροσωπεύουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως και το 50% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας έως το οικονομικό έτος 2040, με την πυρηνική ενέργεια να συνεισφέρει άλλο 20%, καθώς η χώρα πιέζει για καθαρή ενέργεια, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας.

Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγωνίζονται να επανεκκινήσουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες από την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, περιορίζοντας την πυρηνική ενέργεια σε μόλις 8,5% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία το 2023. Το νέο ενεργειακό σχέδιο καταργεί τον προηγούμενο στόχο της ελαχιστοποίησης της εξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια και ζητεί την κατασκευή αντιδραστήρων επόμενης γενιάς.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης μια νέα εθνική στρατηγική που ενσωματώνει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και τη βιομηχανική πολιτική έως το 2040, ευθυγραμμισμένη με τον στόχο για τις εκπομπές και το ενεργειακό σχέδιο.
Στοχεύει στην ανάπτυξη βιομηχανικών συμπλεγμάτων σε περιοχές πλούσιες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνική ενέργεια και άλλες πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ωστόσο, αναδύονται αβεβαιότητες γύρω από τις πολιτικές της Ιαπωνίας, καθώς η εγχώρια υπεράκτια αιολική αγορά, βασικός μοχλός ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους από τον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος, γεγονός που πρόσφατα ώθησε τη Mitsubishi Corp να επανεξετάσει τρία εγχώρια έργα.

Επιπλέον, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού και η αρνητική του στάση απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν θολώσει περαιτέρω τις παγκόσμιες προσπάθειες επέκτασης.

Διαβάστε ακόμη