Ένα ισχυρό λόμπι Βραζιλιάνων παραγωγών σόγιας συνιστά στους αγρότες να απορρίψουν την ένταξη της υποχρέωσης συμμόρφωσης με τον αντι-αποψιλωτικό νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα συμβόλαια αγοράς και πώλησης σόγιας, σύμφωνα με το Reuters. Ο νέος αυτός νόμος της ΕΕ θα απαγορεύσει την εισαγωγή βοδινού κρέατος και άλλων προϊόντων, όπως η σόγια, που συνδέονται με την καταστροφή δασών μετά τον Δεκέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Aprosoja Brasil, οι παγκόσμιοι έμποροι προσπάθησαν να επιβάλουν έναν τέτοιο όρο στα συμβόλαια των αγροτών στην πολιτεία Γκοϊάς. Ως απάντηση, η ένωση αποφάσισε να συμβουλεύσει όλους τους Βραζιλιάνους παραγωγούς να μην συμμορφωθούν. Η στάση της ομάδας αυτής αναδεικνύει τη διογκούμενη αντίσταση στη Βραζιλία απέναντι σε μέτρα που επιβάλλονται από ξένες χώρες για την καταπολέμηση της αποψίλωσης, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, πλήττουν την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Εν τω μεταξύ, απειλείται και η λεγόμενη συμφωνία μορατόριουμ της σόγιας, μέσω της οποίας οι εμπορικές εταιρείες δεσμεύτηκαν εθελοντικά να μην αγοράζουν σόγια που καλλιεργήθηκε σε αποψιλωμένες περιοχές του Αμαζονίου μετά το 2008. Η ένωση μεταποιητών σόγιας Abiove δήλωσε ότι η αναζήτηση αγροτών που συμμορφώνονται με τον νέο αντι-αποψιλωτικό κανονισμό αποτελεί μέρος της προετοιμασίας για τη διατήρηση των προμηθειών προς την ΕΕ. Ωστόσο, η Abiove προειδοποίησε ότι οι αβεβαιότητες σχετικά με την εφαρμογή των νέων κανόνων από την ΕΕ είναι ακόμα πολύ μεγάλες και πρέπει να διευκρινιστούν, διαφορετικά θα επηρεάσουν το υφιστάμενο εμπόριο.

Η ομάδα των αγροτών δήλωσε ότι η μόνη περίπτωση κατά την οποία ένας παραγωγός θα έπρεπε να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ είναι εάν η αγορά προσφέρει “ένα επιπλέον πριμ” στην τιμή της σόγιας που παράγεται σε μη αποψιλωμένες εκτάσεις μετά το 2020. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας της ΕΕ αναβλήθηκε για έναν χρόνο, καθώς βιομηχανικά λόμπι ζήτησαν περισσότερο χρόνο προσαρμογής.

Η ΕΕ εισάγει μαζικά σόγια από τη Βραζιλία

Η ΕΕ αποτελεί τον κύριο προορισμό του βραζιλιάνικου αλευριού σόγιας, καθώς το μπλοκ αγοράζει σχεδόν το 50% των εξαγωγών της χώρας. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής βραζιλιάνικης σόγιας, ενώ η Ισπανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ακατέργαστης σόγιας στην ΕΕ. Η εκχέρσωση γης για γεωργική χρήση είναι νόμιμη βάσει του δασικού κώδικα της Βραζιλίας. Η βραζιλιάνικη νομοθεσία απαιτεί από τους αγρότες να διατηρούν μεταξύ 20% και 80% των εκτάσεών τους ως φυσικά αποθέματα, ανάλογα με το οικοσύστημα στο οποίο καλλιεργούν. Σύμφωνα με την Aprosoja Brasil, η περιβαλλοντική νομοθεσία που εφαρμόζεται στις αγροτικές εκτάσεις της Βραζιλίας είναι από τις πιο αυστηρές παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη