Την πρώτη θέση στις πράσινες μεταφορές κερδίζει η Σουηδία, η οποία διαθέτει το υψηλότερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα των μεταφορών της, 33,7% το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat. Το επίτευγμα αυτό την καθιστά τη μόνη χώρα που έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο της ΕΕ για 29% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές έως το 2030. Ενώ η ταχεία υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων από τη Σουηδία έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία, μεγάλο μέρος της προόδου της αποδίδεται στα βιοκαύσιμα – μια αμφιλεγόμενη πηγή ενέργειας που έχει προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ των περιβαλλοντολόγων.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, το μερίδιο των ΑΠΕ στις μεταφορές έφτασε το 10,8% το 2023, σημειώνοντας μια μέτρια αύξηση 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η ομάδα εκστρατείας Transport & Environment (T&E) προτείνει ότι το πραγματικό ποσοστό μπορεί να είναι πιο κοντά στο 8% όταν εξαιρεθούν ορισμένοι «πολλαπλασιαστικοί μηχανισμοί». Οι μηχανισμοί αυτοί δίνουν επιπλέον βαρύτητα σε ορισμένους τύπους καυσίμων, διογκώνοντας ενδεχομένως το αναφερόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μια θετική τάση που οδηγεί σε πιο πράσινες μεταφορές είναι η άνοδος της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία τροφοδοτείται από το αυξανόμενο μερίδιο αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο της ΕΕ, το οποίο έφτασε το 45% το 2023. Η στροφή αυτή, σε συνδυασμό με την αυξημένη υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, συνέβαλε στην ενίσχυση κατά 50% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τις μεταφορές.

Βιοκαύσιμα: Λύση ή απειλή

Ωστόσο, η  εξάρτηση της Σουηδίας από τα βιοκαύσιμα, ιδίως αυτά που προέρχονται από ζωικά λίπη, έχει προκαλέσει ανησυχίες για ακούσιες περιβαλλοντικές συνέπειες. Δεδομένου ότι αυτά τα λίπη είναι περιορισμένα και χρησιμοποιούνται και σε άλλες βιομηχανίες -όπως οι τροφές για κατοικίδια ζώα και τα ελαιοχημικά-, η εξάρτησή τους από αυτά για καύσιμα μεταφορών σημαίνει ότι άλλοι τομείς μπορεί να δυσκολευτούν να βρουν αρκετή προσφορά. Ως αποτέλεσμα, οι βιομηχανίες αυτές μπορεί να στραφούν σε λιγότερο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, όπως το φοινικέλαιο, το οποίο συχνά συνδέεται με την αποψίλωση των δασών και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η πρόοδος της Φινλανδίας

Πέρα από τη Σουηδία, η Φινλανδία σημειώνει επίσης πρόοδο με μερίδιο 20,7% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα μεταφορών της, ακολουθούμενη από την Ολλανδία (13,4%) και την Αυστρία (13,2%), σύμφωνα με δημοσίευμα του euronews. Όπως και η Σουηδία, οι χώρες αυτές έχουν επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τα προηγμένα βιοκαύσιμα και τα βιοκαύσιμα αποβλήτων. Ωστόσο, δεν βασίζεται όλη η πρόοδος μόνο στα βιοκαύσιμα. Ορισμένα έθνη στρέφονται περισσότερο προς την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ως καθαρότερη εναλλακτική λύση. Στην πραγματικότητα, η Σουηδία, η Γερμανία και η Ολλανδία θα αντιπροσωπεύουν μαζί περισσότερο από το ήμισυ της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στις οδικές μεταφορές της ΕΕ το 2023. Επιπλέον, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία σημείωσαν σημαντικά κέρδη σε αυτόν τον τομέα, σηματοδοτώντας μια θετική στροφή προς μια πιο πράσινη ηλεκτροκίνηση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη