Η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή βιομηχανία κομμένων λουλουδιών, αναγκάζοντάς την να ανθίσει με νέους, απροσδόκητους τρόπους. Αυτά τα ρομαντικά τριαντάφυλλα που ανταλλάσσονται την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου συχνά ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα από τεράστιες φάρμες στην Κένυα ή ενεργοβόρα θερμοκήπια στην Ολλανδία. Καθώς όμως οι ασταθείς καιρικές συνθήκες και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβάλλουν το τίμημά τους, η βιομηχανία επαναπροσδιορίζεται.
Ο Ντέιβιντ Μπεκ, ειδικός σε θέματα βιωσιμότητας από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, έχει γίνει μάρτυρας μιας δραματικής αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται και πωλούνται τα λουλούδια. Στην Κένυα, από όπου προέρχεται σχεδόν το ήμισυ των κομμένων τριαντάφυλλων της Ευρώπης, οι απρόβλεπτες βροχοπτώσεις και η άνοδος της θερμοκρασίας απειλούν τις συγκομιδές και ανεβάζουν το κόστος. Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τα προς το ζην. Εν τω μεταξύ, οι Ολλανδοί καλλιεργητές, οι οποίοι προμηθεύουν περίπου το 70% των λουλουδιών της Ευρώπης, παλεύουν με την εκτόξευση των λογαριασμών ενέργειας για τη θέρμανση και τον φωτισμό των εκτεταμένων θερμοκηπίων τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του euronews.
Πράσινη επανάσταση
Αυτή η περιβαλλοντική πίεση πυροδοτεί μια πράσινη επανάσταση. Στην Ολλανδία, η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και η μετάβαση σε φωτισμό LED είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου. Αλλά η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση είναι η μεταφορά των λουλουδιών από το αγρόκτημα στο βάζο των νοικοκυριών. Είναι γεγονός πως η αεροπορική μεταφορά λουλουδιών αφήνει βαρύ αποτύπωμα άνθρακα, ενώ η θέρμανση των θερμοκηπίων όλο το εικοσιτετράωρο είναι επίσης, πολύ ενεργοβόρα. Ο κλάδος τώρα στρέφεται στη θαλάσσια μεταφορά των λουλουδιών, ως μια προτιμότερη επιλογή με μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Άλλο ένα ακόμη παράδειγμα βιώσιμης καλλιέργειας, είναι οι ανθοκομικές φάρμες Fairtrade. Στην Κένυα, 38.000 εργαζόμενοι απασχολούνται σύμφωνα με τα πρότυπα του Δίκαιου Εμπορίου που προωθούν τη διατήρηση του νερού, τη μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων και τη βιοποικιλότητα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα τριαντάφυλλα Fairtrade από την Κένυα καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια και νερό από εκείνα που καλλιεργούνται στην Ολλανδία, ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό της αεροπορικής μεταφοράς.
Ορισμένες εταιρείες προχωρούν ακόμη περισσότερο σε θέματα βιωσιμότητας. Ο ολλανδικός παραγωγός Porta Nova ”αναστατώνει” τον κλάδο με υπερσύγχρονα θερμοκήπια που λειτουργούν αποκλειστικά με αιολική ενέργεια και φώτα LED. Τα καινοτόμα συστήματα κλειστού κυκλώματος ανακυκλώνουν κάθε σταγόνα νερού, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 90%!
Για τους καταναλωτές, η αγορά λουλουδιών δεν αφορά πλέον μόνο το χρώμα ή το άρωμα, πρόκειται για την επιλογή λουλουδιών που είναι πιο φιλικά προς τον πλανήτη. Είτε πρόκειται για τριαντάφυλλα Fairtrade που υποστηρίζουν τις κοινότητες της Κένυας είτε για ανθοδέσμες τοπικής καλλιέργειας με οικολογικές ετικέτες, η ζήτηση για βιώσιμα λουλούδια αυξάνεται. Και καθώς η βιομηχανία προσαρμόζεται, ένα νέο είδος ομορφιάς ριζώνει – ένα πραγματικά πράσινο.
Διαβάστε ακόμη