Η διαφθορά απειλεί τη δράση για το κλίμα σε όλο τον κόσμο, θέτοντας σε κίνδυνο δισεκατομμύρια δολάρια σε κονδύλια για το κλίμα που σώζουν ζωές. Σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας, πολλές από τις πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου, καθώς και οι πρόσφατες χώρες που φιλοξένησαν τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, έχουν χαμηλές βαθμολογίες, γεγονός που υποδηλώνει εκτεταμένη διαφθορά, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των έργων για το κλίμα που προορίζονται για την προστασία των ανθρώπων από τις περιβαλλοντικές κρίσεις.
Εδώ και 30 χρόνια, ο CPI παρακολουθεί την παγκόσμια διαφθορά, βαθμολογώντας τις χώρες σε μια κλίμακα από το 0 (πολύ διεφθαρμένη) έως το 100 (πολύ καθαρή). Είναι ανησυχητικό ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των 180 χωρών που κατατάχθηκαν βαθμολογήθηκαν κάτω από το 50, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να παραμένει στο χαμηλό 43. Ο François Valérian, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, προειδοποιεί ότι η διαφθορά αποτελεί «εξελισσόμενη παγκόσμια απειλή» που θα μπορούσε να εκτροχιάσει μια ουσιαστική δράση για το κλίμα.
Πού βρίσκονται τα μεγαλύτερα ποσοστά διαφθοράς
Ορισμένες από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Νότια Αφρική (41), το Βιετνάμ (40) και η Ινδονησία (37), όπου η διαφθορά υπονομεύει τις εταιρικές σχέσεις δίκαιης ενεργειακής μετάβασης (JETPs). Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τα εξαρτώμενα από τον άνθρακα έθνη να μεταβούν σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, η Διεθνής Διαφάνεια διαπίστωσε ότι οι αδύναμες διασφαλίσεις δημιουργούν ευκαιρίες για διαφθορά. Στη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, περισσότερα από 52 εκατομμύρια ευρώ κλέβονται κάθε μήνα από την Eskom, τον κρατικό πάροχο ενέργειας, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια.
Εν τω μεταξύ, οι χώρες που υφίστανται τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες, όπως το Νότιο Σουδάν (8), η Σομαλία (9) και η Βενεζουέλα (10). Αυτά τα έθνη χρειάζονται απεγνωσμένα κονδύλια για το κλίμα, αλλά αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις λόγω της διαφθοράς.
Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ, η διαφθορά και το κλίμα
Ακόμη και οι πλουσιότερες χώρες δεν έχουν ανοσία. Στις ΗΠΑ, η διαφθορά που συνδέεται με τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων αποδυναμώνει τις προσπάθειες για το κλίμα. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace International, Mads Christensen, υπογραμμίζει πώς οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η Energy Transfer, χρησιμοποιούν αγωγές για να φιμώσουν περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, σύμφωνα με δημοσίευμα του euronews.
Στην Ευρώπη, η Δανία ηγείται του δείκτη με βαθμολογία 90, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία με 88. Ωστόσο, χώρες όπως η Γαλλία (67), η Γερμανία (75) και η Ελβετία (81) έχουν πέσει στη χαμηλότερη βαθμολογία που έχουν λάβει ποτέ.
Η έλλειψη διαφάνειας στους οικοδεσπότες των συνόδων κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα είναι μια άλλη ανησυχία. Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο φιλοξένησε την COP29, συγκέντρωσε μόλις 22 βαθμούς, ενώ η Βραζιλία, η επερχόμενη οικοδέσποινα της COP30, έλαβε χαμηλή βαθμολογία ρεκόρ, 34 βαθμούς.
Διαβάστε ακόμη