Η κλιματική αλλαγή απειλεί ολοένα και περισσότερο την παραγωγή των αγαπημένων αλκοολούχων ποτών της Ευρώπης, καθώς ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρές βροχές, ξηρασίες και καταιγίδες, επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες προκλήσεις. Το γεγονός αυτό έχει βαθιές επιπτώσεις στα παραδοσιακά ποτά, αλλοιώνοντας τη γεύση τους ή οδηγώντας ακόμη και στην πιθανή εξαφάνιση ορισμένων εμβληματικών προϊόντων.
Για παράδειγμα, το Prosecco, ένα αφρώδες λευκό κρασί που παράγεται στους ορεινούς αμπελώνες της βορειοανατολικής Ιταλίας, αντιμετωπίζει σημαντική μείωση των αποδόσεων σταφυλιών λόγω των ασταθών καιρικών συνθηκών. Οι έντονες βροχοπτώσεις οδηγούν σε διάβρωση του εδάφους και αστοχίες στις πλαγιές, ενώ η ξηρασία περιπλέκει τις προσπάθειες άρδευσης. Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει τη συγκομιδή σταφυλιών στην Ιταλία έως και 20%, γεγονός που θα είχε σοβαρές συνέπειες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας prosecco, αναφέρει δημοσίευμα του euronews.
Στο ίδιο πλαίσιο, το παραδοσιακό κονιάκ φρούτων της Ουγγαρίας, το pálinka, κινδυνεύει επίσης. Η αλλαγή του κλίματος έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες φρούτων, ιδίως τα σμέουρα και τα μαύρα φραγκοστάφυλα, τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά. Η εξασθένηση των δυτικών ανέμων της χώρας και οι συχνότερες ακραίες καιρικές συνθήκες τόσο από το βορρά όσο και από το νότο προκαλούν ανοιξιάτικους παγετούς και καλοκαιρινές ξηρασίες. Ορισμένοι παραγωγοί έχουν προσαρμοστεί φυτεύοντας δέντρα που ανθίζουν αργά ή πειραματιζόμενοι με νέα φρούτα, όπως το ακτινίδιο, τα οποία ευδοκιμούν πλέον στο μεταβαλλόμενο κλίμα της Ουγγαρίας. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές αλλοιώνουν τη γεύση του ποτού, δημιουργώντας μια νέα πρόκληση για τη διατήρηση της παραδοσιακής του γεύσης.
Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τη γεύση της μπύρας
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παραγωγή μπύρας, συμπεριλαμβανομένων διάσημων εμπορικών σημάτων όπως η Guinness, απειλείται επίσης λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες βλάπτουν τις καλλιέργειες λυκίσκου, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την πικρή γεύση της μπύρας. Οι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη ανθεκτικών στις κλιματικές συνθήκες ποικιλιών λυκίσκου, αλλά η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις λυκίσκου στην Ευρώπη έχουν ήδη μειωθεί κατά 20% από τη δεκαετία του 1970, με προβλέψεις για επιπλέον μείωση κατά 18% έως το 2050.
Για την Diageo, την κατασκευάστρια εταιρεία της Guinness, η λειψυδρία είναι μια άλλη αυξανόμενη ανησυχία. Το νερό αποτελεί πάνω από το 90% της παραγωγής μπύρας και η Diageo λειτουργεί πολλές εγκαταστάσεις σε περιοχές με προβλήματα νερού. Παρά τις προσπάθειες βελτίωσης της αποδοτικότητας του νερού, ο κίνδυνος ξηρασίας παραμένει σημαντική πρόκληση για τις δραστηριότητες της εταιρείας.
Διαβάστε ακόμη