Η GIZ Greece υποστήριξε τη Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας Αέρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη διοργάνωση δύο ημερίδων ενημέρωσης στις 4-5 Φεβρουαρίου 2025 σχετικά με τις νέες εξελίξεις στα Συστήματα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS1 και ETS2). Η υποστήριξη αυτή παρασχέθηκε σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο πλαίσιο του έργου CLIMA+ που υλοποιείται από την GIZ Greece με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα.
Η Ελλάδα στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 54% έως το 2030 και να φτάσει σε κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Ένα σημαντικό μέσο σε αυτό το πλαίσιο είναι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, το οποίο περιλαμβάνει τις θαλάσσιες μεταφορές, τα κτίρια και τις οδικές μεταφορές από το 2023. Χρησιμοποιείται για να ληφθούν υπόψη οι εκπομπές CO2 των εισαγόμενων αγαθών για τη διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ έχει επίσης δημιουργήσει το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο στοχεύει να μειώσει την οικονομική επιβάρυνση των τιμών του άνθρακα για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.
Η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι ένα Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο για την Ελλάδα ώστε να αξιοποιηθούν οικονομικοί πόροι από το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, με τη GIZ Greece να έχει συμβουλευτικό ρόλο προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ θα καταθέσει προτάσεις για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ο Μηχανισμός Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα. Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, το Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο που θα καταρτιστεί θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, φορείς και οργανώσεις. Ανάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν τις διαβουλεύσεις των τελευταίων μηνών το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας και πιο συγκεκριμένα η αποσαφήνιση των δεικτών που οριοθετούν την ενεργειακή φτώχεια.
Διαβάστε ακόμη